'Veel westerlingen zijn vooringenomen over carnaval'

Print
'Veel westerlingen zijn vooringenomen over carnaval'

Afbeelding: Stefan Koopmans

De in Amsterdam woonachtige en uit Brabant afkomstige schrijver Jan van Mersbergen (45) staat bekend als een fervent carnavalsvierder. Hij ziet het feest als een cultureel fenomeen. Komende zaterdag komt Van Mersbergen uitgebreid aan het woord in een interview met L-Magazine.

Van Mersbergen kan zich storen aan kritiek op het carnavalsfeest. “Ik ken veel westerlingen die heel vooringenomen zijn over carnaval, heel negatief ook. Als je zo over joden of moslims praat, is het hek van de dam. De manier waarop presentator Matthijs van Nieuwkerk verleden jaar in De Wereld Draait Door over carnaval sprak, was stuitend. En dan huren ze een Brabantse B-artiest in om hun eigen beeld te bevestigen. Helaas voelen sommige mensen zich cultureel verheven boven anderen. Je hebt dat ook met voetbal: haters verketteren die sport, doen badinerend over supporters. Maar als Nederland in een WK-finale staat, zitten er wel elf miljoen  mensen voor de buis.”

Platteland
De schrijver, die voor zijn werk diverse prijzen won, begeeft zich in alle lagen van de maatschappij. Hij heeft ook een mening over diezelfde maatschappij. “Het platteland zet zich steeds meer af tegen de stad, het volk keert zich af van de elite. Er is onbegrip, er is afstand, niet voor niets koos het Amerikaanse volk voor Trump. In Nederland ervaar je die kloof tussen de politiek en de mensen ook. Kiezers zien types als Asscher en in het verleden Bos en Zalm, en denken: die gasten werken alleen maar aan hun cv, ze willen over een paar jaar cashen als topman van een beursgenoteerd bedrijf. Dat is niet erg, maar opereer dan niet vanuit moraal.”

Vader
Naast schrijver is Van Mersbergen ook vader. “Ik ben er voor mijn kinderen, maar blijf ook een beetje op afstand. Ik breng mijn dochter naar het turnen, maar ze moet bij die sporthal zelf aan de conciërge vragen waar ze naartoe moet. En over sommige dingen discussieer ik niet. Zeven uur thuis zijn is om zeven uur thuis zijn. Verder kook ik graag, maar dan moet het bordje wel leeggegeten worden.”