Hoe zou dat eruit zien, het kweken van staatswiet?

Print
Hoe zou dat eruit zien, het kweken van staatswiet?

In Maastricht wordt door coffeeshop Easy Going een proces uitgelokt door toch buitenlanders zonder wietpas toe te laten en softdrugs te verkopen. Afbeelding: Harry Heuts

Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met de ‘wietwet’ van D66. Daarmee wordt na de verkoop nu ook de teelt en het transport van hennep en hasjiesj gedoogd. Hoe zou dat eruit kunnen zien: het kweken van ‘staatswiet’? En welke hobbels zijn er nog op weg daarheen?

Paul Depla, toen nog burgemeester van Heerlen, zag het in maart 2015 al helemaal voor zich. Ergens in Limburg zou straks, bijvoorbeeld in een tuinbouwkas, onder toezicht van de overheid jaarlijks 16.500 kilo wiet worden geteeld. Genoeg om alle coffeeshops in deze provincie te voorzien. 

Uiteraard zal die kas 24 uur per dag moeten worden bewaakt, net als het transport van de oogst richting de voordeur van de coffeeshops. Die  shops zullen dan verplicht zijn om de staatswiet te kopen, want van gemeentewege worden gesloten als ze toch nog van criminelen betrekken. Er zal ook genoeg variëteit moeten worden geboden, anders zullen criminelen zich alsnog op niet aangeboden soorten cannabis storten. 

Groot voordeel van staatswiet: de overheid heeft zicht en kan controle uitoefenen op de kwaliteit van het product. Hoe zuiver is de wiet? Wat is het THC-gehalte? En worden er geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt? Dat biedt ook duidelijkheid voor de blowers én de coffeeshopeigenaren: zij weten voortaan dat wat ze (in)kopen vertrouwd en veilig is. Een portie staatswiet zal bij voorkeur worden verpakt in een geëtiketteerd zakje, waarop alle ingrediënten staan vermeld. 

De illegale teelt van hennep in woonwijken - in kelders en op zolders van rijtjeshuizen - met alle risico’s voor  omwonenden in geval van brand en intimidatie van criminelen: het is Depla al jaren een doorn in het oog. Al even lang pleit hij voor regulering van de wietteelt. Toen in Parkstad en nu in Breda. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →