Opinie: lesje in demonstratierecht

Print
Opinie: lesje in demonstratierecht

Afbeelding: Rob Oostwegel

Geleen-Zuid - Hopelijk blijft het niet bij mooie woorden. Burgemeester Sjraar Cox bekende dinsdag onrechtmatig te hebben ingegrepen bij een pietendemonstratie. Het is nu zaak dat gemeentebestuurders er lering uit trekken.

De demonstranten in kwestie hebben er achteraf weinig aan, maar toekomstige actievoerders kunnen de vlag hijsen. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen toonde dinsdag berouw voor zijn handelen tijdens de Geleense pietendemonstratie in november vorig jaar.

Hij geeft toe de verkeerde keuzes te hebben gemaakt. De burgervader had op voorhand niet mogen bepalen wat de demonstranten wel en wat niet op hun borden mochten zetten. Ook had hij niet mogen ingrijpen tijdens de protestactie door een aantal borden te laten innemen. Cox zei dat hij, net als ieder ander, ‘de wet moet volgen’ en dat hij zich volgens diezelfde wet inderdaad ‘niet mag bemoeien met de inhoud’ van een demonstratie.

Lange rij
Door het onrechtmatig ingrijpen plaatste Cox zichzelf eind vorig jaar in de lange rij van burgemeesters die het demonstratierecht aan hun laars lapten, zoals de burgemeester van Rotterdam (toen op 12 november vorig jaar zo’n 200 demonstranten werden gearresteerd omdat ze zich niet aan het demonstratieverbod hielden) en de burgemeester van Maassluis (toen Patrick Mathurin als ‘de Nieuwe Sinterklaas’ werd tegengehouden bij de intocht terwijl er die dag geen demonstratieverbod gold). En er zijn veel meer voorbeelden. Maar Cox is tot dusverre de enige die achteraf het boetekleed aantrekt. Het lukt deze burgemeester om het eigen ego aan de kant te zetten en toe te geven dat hij verkeerd heeft gehandeld. 

Wat als
De vraag blijft natuurlijk of Cox hier ook mee was gekomen als er geen bezwaarschrift tegen hem was ingediend en hij niet mogelijk voor de bestuursrechter zou worden gesleept door het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten.
Het onrechtmatig ingrijpen wordt meermaals goedgepraat door ‘de kinderkaart’ te spelen. Zo riep de PVV in het Limburgs Parlement recent op om demonstraties niet toe te staan op plekken die bedoeld zijn voor jonge kinderen. Deze motie werd terecht verworpen. Ook Cox kwam op de proppen met het niet ter zake doende argument dat kinderen niet de dupe mogen worden van actievoerders. Demonstreren is namelijk een grondrecht. Het is de wet die bepaalt of iets is toegestaan. Niet een individuele burgemeester. 

Nu Cox het licht heeft gezien, is de vraag wanneer CDA, PvdA, GOB en OPA erkennen dat ze fout zaten. Zij vonden tenslotte dat Cox ‘prima was omgegaan met de situatie’. Gemeentebestuurders moeten lering trekken uit deze kwestie en nooit meer onrechtmatig ingrijpen. 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen