Optocht door de weergoden ontnomen

Print
Optocht door de weergoden ontnomen

De straten in Roermond bleven vorig jaar leeg op carnavalsmaandag omdat de optocht werd afgelast.  Afbeelding: John Peters

De optocht. Een van de hoogtepunten uit een prinsschap. Voor de prinsen die vorig jaar mee zouden rijden in Roermond, besliste het lot anders. De stoet werd afgeblazen. „Het blijft jammer.”

Nee, geen slapeloze nachten tot diep in het jaar. Geen wrok. Sjel Blanckers, vorig jaar prins van de Katers uit Maasniel, heeft het niet doorgaan van de Roermondse carnavalsoptocht goed kunnen verwerken. „Vooropgesteld, ik blijf het hartstikke jammer vinden. De optocht is een van de hoogtepunten voor een prins. Tegelijkertijd besef ik dat het een lastig besluit was voor de verantwoordelijken om vorig jaar de optocht niet door te laten gaan. ” Dat de grote optocht in Roermond niet doorging vanwege de slechte weersverwachting (zie kader, red.) hoorde Blanckers de dag van tevoren tijdens de optocht in Maasniel. „Ik heb dus een optocht gehad. Een mooie ook. Tegelijkertijd kijk je ook uit naar die van Roermond, toch groter, met nog meer vrienden en bekenden langs de kant. Maar ik heb het goed van me af kunnen zetten. Door mijn werk als ambulance­verpleegkundige weet ik dat er veel ergere dingen zijn dan het niet ­doorgaan van een optocht.” Geen Roermondse optocht als prins dus, maar het plezier om dit jaar weer langs de kant staan te kijken zal er bij Blanckers zeker niet minder om zijn, zo zegt hij.

Weergoden
Marvin Koolen, vorig seizoen prins van de Kaketoes uit Roermond, rijdt dit jaar alsnog mee in de optocht - met een eigen wagen. Een geste van zijn carnavalsvereniging. „Daar ben ik heel erg dankbaar voor. Het missen van de optocht  was een gemis. Extra zuur was dat je er ook totaal geen invloed op had. De weergoden hebben ons de optocht ontnomen, zo voelde het. Overigens alle begrip voor het besluit van toen, want als er iets was gebeurd, had ik het mezelf nooit vergeven. Maar erg jammer was het wel.” Dit jaar dus een eigen wagen, met zijn adjudanten van vorig jaar. Ook de jeugdprinses van 2016 rijdt mee. „We stappen er met hetzelfde gevoel in als een jaar geleden. Enige verschil is dat ik nu geen prinsenpak draag, maar dat zal de pret er niet minder om maken. Hopelijk klaart het weer wel nog op.” Dave Fermont rijdt dit jaar ook mee in de carnavalsoptocht. En zowaar op een prinsenwagen. De oud-prins van De Veldjmuus is deze carnaval namelijk adjudant van de huidige prins van de Veldjmuus. „Ik merkte in de aanloop naar dit seizoen dat als de optocht ter sprake kwam, het in mijn achterhoofd bleef knagen dat ik die als prins moest missen. En misschien dat als ik maandag op die wagen klim, ik nog even terugdenk aan vorig jaar. Maar dat kan ik wel van me afzetten. Ik gun het vooral de nieuwe prins, omdat ik weet hoe erg het is als het niet doorgaat. En zelf zal ik er ook van genieten.”

Snoep
Het moment dat werd besloten de optocht in 2016 af te gelasten kan Fermont zich nog herinneren. „Een enorme teleurstelling natuurlijk. Uiteindelijk heeft de vereniging nog kunnen regelen dat ik in Vlodrop meetrok in de optocht. Dat was een mooi alternatief, maar als Remunjse jong is de optocht in eigen stad toch het ultieme hoogtepunt. In Vlodrop zullen de kinderen ons nog dankbaar zijn denk ik, daar ligt het snoep nu nog op straat, zoveel hebben we daar gestrooid”, lacht Fermont. „We hadden het gekocht en terugbrengen kon toch niet, dus dan maar strooien.” Stefan Cox, stadsprins van D’n Uul baalde vorig jaar ook als een stekker. „Er kwam nog het aanbod om met halfvasten iets te doen, maar dat wilde ik niet. Het is of de echte optocht, of niet. Ik ben die dag ook naar de alternatieve optocht in de Oranjerie geweest. Iedereen deed wel leuk mee, maar het is toch niet het echte werk.” Cox gaat dit keer weer enthousiast langs de kant staan om naar de stadsprins van dit jaar te kijken. „Marnix Adams van D’n Uul is een goede kennis van me. Dit jaar is zijn jaar en dat van de andere prinsen, daar moet het om gaan. Het vorige carnavalsseizoen was kort en hevig, maar heb ik er wel veel goede herinneringen aan overgehouden.”

Reageren? Remco.Koumans@delimburger.nl