Kijkdoos in de geest van Pieke

Print

De wanden van Café De Pieter vormen dit jaar dankzij Pallieter Hutschemakers een ‘ieregallerij’ voor MVV. Afbeelding: Mitchell Giebels

Een sprookjesbos vol bekende Maastrichtenaren, een eregalerij voor MVV’ers en een Trump-persiflage. Wandschilderingen zijn al meer dan dertig jaar de manier om je te afficheren als vastelaovendskaffee.

Met een paar slingers en ballonnen red je het al lang niet meer als kastelein van een vastelaovendskaffee in Maastricht.  Wil je opvallen bij het Vollek vaan Mestreech dan moet je net iets meer aandacht besteden aan de inrichting van je zaak waarmee je én de sympathie  van het publiek wint én  in een klap de sfeer in je etablissement verhoogt. Waarbij actualiteit en herkenbaarheid (lees: Bekinde Mestreechtenere) de toverformule zijn. Zo siert kasteleinse Jacqueline Klingenstijn al zeventien jaar met haar eigen werk de wanden van Café De Bombardon aan de Sint Annalaan, Café  De Poort aan de Oude Tweebergenpoort en De Wolwaag aan het Onze Lieve Vrouweplein.

Aanvankelijk begonnen met actuele thema’s als Saddam Hoessein en president Bush, besloot ze ongeveer vier jaar geleden in De Bombardon haar zicht van achter het buffet op haar klanten op de muren te projecteren. Stamgasten maar ook bekende Maastrichtenaren als zanger Benny Neyman zaliger. „Bij De Poort goot ik dat concept in een sprookjesjasje en bij de Wolwaag in Mestreechter clochards-stijl.” Afgaande op de reacties van kasteleins en klanten valt haar werk in de smaak. Ook al beperkt ze zich de laatste jaren tot het verversen van het prinsenportret en het toevoegen van een of twee  bekende gezichten aan de muur. „Ik heb een hekel aan clowns. Van mij mag het wat origineler. Deze kleurrijke schilderingen brengen meteen sfeer en je hoeft het als kastelein niet langer over het weer te hebben.” 

Woorden die Tom Hamaekers van Café Van Bommel aan de Platielstraat beaamt. Samen met zijn personeel heeft hij dit jaar ‘onder het genot van een tosti en een spa blauw na sluitingstijd’ het Trump-thema bedacht. Hij wisselt in zijn zaak ieder jaar van thema. Zo waren Onno-gate en het feit dat hij vier jaar op rij  de nieuwe stadsprins bij het goede eind had, dankbare onderwerpen. Nu zijn het karikaturen en verhaspelde Trump-slogans die als hashtags de wanden van zijn zaak sieren: #makemestreechlaankagain, #alles­trumpgoot en #trumputofgitaar­mexicanenziendesigaar. „Lokaal is er dit jaar niet veel schokkends gebeurd. Het is wachten op een mooie blunder van Penn, dan siert zij volgend jaar mijn muren.”

De hit van dit jaar is echter de iere­gallerij van MVV in café De Pieter aan de Sint Pieterstraat, in feite de bakermat van de vastelaovendsschilderingen door Pallieter Hutschemakers uit Eijsden. Roemruchte spelers als Körver, Thal, Brokamp, Bergholtz, Meijer en Delahaije  prijken als karikaturen aan de wand, en dankzij het portret van voetbalanalist Johan Derksen haalde De Pieter zelfs al de landelijke tv. Ook Pallieters werk siert al meerdere jaren horecazaken zoals Café De Belsj en voorheen Café Bij Jack en Lobina. „Maar deze plek is bijzonder. Omdat hier Pieke Dassen een jaar of dertig geleden met deze wandschilderingen is begonnen. Hij wilde een soort van kijkdoos cre­eren en in feite zet ik dat idee - tien jaar na zijn dood - nog steeds voort.”