Proef met meedogenloze rattendoder in Geleen

Print
Geleen-Noord - In de Geleense Eloystraat zijn in de riolering donderdagochtend speciale rattendoders geplaatst. Het gaat om een proef met een voor Nederland nieuwe manier van bestrijden van ratten. Sittard-Geleen is de tweede gemeente in het land die het systeem uitprobeert.

Het gaat om vallen die in het hoofdriool geplaatst worden. Zodra een rat er onder door loopt, schieten pinnen naar beneden die de rug van het dier breken. Het beest is dan meteen dood en vergaat in het rioolwater. De val is direct gereed om een volgende rat te doden en kan zo in twee maanden tijd honderden ratten ombrengen. Conventionele vallen worden meestal buiten de riolering geplaatst en moeten na iedere vangst geleegd worden.

Geen gif
Het systeem is twaalf jaar geleden al ontwikkeld door plaagdierbestrijder Anticimex en WiseCon. Omdat Anticimex de vangstmethode land voor land introduceert, is dat nu pas hier beschikbaar. Omdat sinds vorig jaar geen gif meer gebruikt mag worden bij de bestrijding van ratten, zijn veel gemeenten juist nu op zoek naar alternatieven.

Drie maanden
Wethouder Leon Geilen (GOB, leefomgeving) maakte op een beurs in Duitsland over rioleringen kennis met de vangstmethode. Het systeem wordt nu in de Eloystraat in Geleen ingezet, omdat hier door diverse (riool-)werkzaamheden overlast van ratten bestaat. Bedoeling is dat de vallen zo’n drie maanden in het riool blijven zitten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen