Recordaantal kiezers meldt zich in buitenland

© ANP

Ongeveer 77.500 Nederlandse kiezers in het buitenland hebben zich aangemeld om een stem te kunnen uitbrengen voor Tweede Kamerverkiezingen. Niet eerder meldden zich zo veel Nederlanders buiten de landsgrenzen, meldt de gemeente Den Haag, waar deze aanmeldingen zijn binnengekomen.

Redactie

Zowel kiezers die langere tijd buiten Nederland verblijven als mensen die op de verkiezingsdag van 15 maart voor korte tijd in het buitenland zijn, konden zich aanmelden. Zij kregen dan toch de mogelijkheid hun stem uit te brengen. Sommigen doen dat per brief, anderen stemmen per volmacht. Uit het verleden is gebleken dat vooral partijen als VVD en D66 doorgaans veel aanhang in het buitenland hebben.

Het aantal stemmers in het buitenland loopt sinds het begin van deze eeuw gestaag op. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 lieten bijna 50.000 'buitenlandse' kiezers zich registreren. Van de briefstemmers onder hen, het leeuwendeel, bracht ruim 88 procent daadwerkelijk zijn stem uit, een hoger percentage dan het gemiddelde (74,6 procent).