Wilders-beveiliger al eerder verdacht, broer ook ‘corrupt’

Print
Wilders-beveiliger al eerder verdacht, broer ook ‘corrupt’

Foto ter illustratie. De beveiligers op de foto hebben niets te maken met de van corruptie verdachte agent. Afbeelding: ANP

De agent uit het speciale beveiligingsteam van Geert Wilders die wordt verdacht van het lekken van politie-informatie, werd al eerder verdacht van integriteitschendingen. Faris K. zou onderwerp van onderzoek zijn geweest toen hij nog voor de Utrechtse politie werkte. Volgens collega’s bestond het vermoeden dat hij politie-informatie doorspeelde.

Dat bevestigen bronnen aan het AD. Wat er uit die onderzoeken naar voren is gekomen is nog onduidelijk, feit is dat K. uiteindelijk bij de speciale eenheid Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) terechtkwam.

Broer
Wel melden bronnen dat zijn broer - die eveneens bij de Utrechtse politie werkte - is ontslagen, omdat hij zeer gevoelige politie-informatie heeft gelekt. Deze Mo K. zou toen tegen betaling kentekengegevens verstrekken en werd daarop in september 2007 op non-actief gesteld.

Dat jaar werd hij betrapt nadat was gebleken dat hij zelfs informatie uit een moordonderzoek deelde met drie bekenden. Dat bleek toen uit informatie die was binnengekomen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Hierna begon de politie zijn telefoon af te luisteren.

Moord
Over de moord op Abdel Edoujaji in 2007 lekte K. op welke plek hij als agent naar het moordwapen zocht en hoe Edoujaji om het leven was gebracht. Het ging om voor moordonderzoeken zeer gevoelige informatie zoals dat er een zoektocht was naar het moordwapen langs de A12 en dat het slachtoffer met zeven kogels door het hoofd was gedood.

Ook kwam toen aan het licht dat hij werd verdacht van een verkrachting in Breda. Dat zou in 2008 tussen 20 en 31 zijn gebeurd, waarbij K. dreigde dat als de vrouw iets over de affaire zou vertellen, hij er voor zou zorgen dat ze weer terug in de gevangenis zou belanden.

Ambtsgeheim
Broer Faris K., officieel verdacht voor het schenden van ambtsgeheim, wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Hij was overigens geen persoonsbeveiliger van PVV-voorman Geert Wilders, maar zat wel in het team. De man werkt bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), onderdeel van de Landelijke Eenheid. Hij onderzocht locaties waar de politicus heen moest. Zulke vertrouwelijke informatie zou hij hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Omdat K. toegang had tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen, zou die informatie van waarde zijn geweest voor de criminele bende. Die zou zich overigens bezig hebben gehouden met heling en het witwassen van crimineel geld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →