Horster familie wordt stukje nationale geschiedenis

Print
Horster familie wordt stukje nationale geschiedenis

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Een Venetiaans drinkglas uit de zestiende eeuw. Een fragment uit een zeventiende eeuwse wijnfles met het familiewapen van de adelijke familie Van Witenhorst uit Horst. En een fustkraan voor een wijnvat uit de achttiende eeuw. Allemaal pronkstukken die nu nog in museum de Kantfabriek in Horst te zien zijn. Maar maandag zullen enthousiaste vrijwilligers de stukken voorzichtig in een kist leggen om de voorwerpen vervolgens naar Leiden te brengen.

Daar zal dit stuk Horster geschiedenis in ieder geval de komende vijf jaar tentoongesteld worden in het Rijksmuseum voor Oudheden, zeg maar het nationaal archief van Nederland.

Archeologische vondsten
De spullen gaan deel uitmaken van de permanente tentoonstelling ‘Archeologie uit je Achtertuin’. Die bestaat uit een kast van tien meter met allemaal laadjes. Daarin liggen de meest uiteenlopende archeologische vondsten die in Nederland zijn gedaan. Momenteel liggen er spullen uit 120 Nederlandse gemeenten. Horst aan de Maas wordt daar maandag aan toegevoegd.

Aansprekend
En gaat het bij veel lades vooral om scherven en kleine fragmenten van voorwerpen die ergens in Nederland gevonden zijn, Horst aan de Maas kan aansprekende, herkenbare spulletjes laten zien. Het glas, de kraan en het stuk van de wijnfles laten zien hoe er vroeger werd gegeten en gedronken in het kasteel van de adelijke familie van Wittenhorst.   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →