Pronto viert feest

Print
Pronto viert feest

Afbeelding: iStock

Precies 25 jaar geleden hadden we onze eerste toevallige ontmoeting. In Molenhoek, in het noordelijkste puntje van Limburg. Sindsdien mochten we in de serie Pronto zo’n 1200 ontmoetingen hebben, waarin telkens bleek hoe fascinerend en boeiend élke Limburger is.

Natuurlijk is er de oorlog in Syrië, de vluchtelingenstroom, de Brexit, het CO2-probleem en de steeds hogere AOW-leeftijd. Maar verreweg de meeste Limburgers laten er zich niet door leiden in hun dagelijks leven. Dat blijkt uit de honderden gesprekken die door deze krant zijn gevoerd met provinciegenoten voor de serie Pronto, toevallige ontmoetingen. 

Die verhalen verschijnen inmiddels alweer 25 jaar wekelijks, aanvankelijk in de zaterdagbijlage, maar sinds een halfjaar op dinsdag in het Scala-katern. 

Als die ontmoetingen voor Pronto één ding hebben geleerd is het wel dat Limburgers stuk voor stuk een interessant verhaal te vertellen hebben en... bijna altijd tevreden en gelukkig in het leven staan. Het geluk van de liefde, de leuke hobby, de kinderen, de vriendschap in het zangkoor of een nieuwe stap in het leven. 

Wie doordringt in de ziel van de provinciegenoten, ontdekt ook geluk en tevredenheid in soms ellendige situaties. 

Zoals bij Michel in Brunssum die bijna verzoop in de doodskoppen en heavy metal, maar door een nieuwe liefde weer plezier in het leven kreeg. Of bij John in Catsop die door vrouw, vrienden en hygiëne werd verlaten, maar zijn geluk hervond in het verzamelen van allerlei mogelijke en onmogelijke dingen. Of anders wel bij Toon in Venray die op zijn sterfbed bleef genieten van de voorbijgangers die elke dag naar hem zwaaiden en met zijn laatste krachten nog Aan het strand stil en verlaten, bij het klimmen van de maan begon te zingen. 
Naar de eerste Limburger zonder boeiend verhaal zijn we nog op zoek. 
Daarom gaan we nog even door. 
 

Klik hieronder op de kaart voor atikelen uit deze serie:

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →