Venray moet subsidieslurpers beter controleren

Print
Venray moet subsidieslurpers beter controleren

Afbeelding: Mijntje Wismans

Brabander - Schouwburg Venray ontving jaarlijks 869.125 euro subsidie. Dat was 16 procent van het totale subsidiebudget. Toch wist de gemeente niet of het geld goed besteed was, omdat ze vooraf geen heldere doelen had gesteld.

Dat constateert de Rekenkamercommissie. Zij onderzocht of de subsidies in 2013, 2014 en 2015 correct waren besteed. De gemeente eiste in het jaarverslag van de schouwburg een accountantsverklaring dat het geld besteed was zoals de gemeente het bedoeld had. 

Doelen
Die verklaring ontbrak steeds, maar de gemeente accepteerde dat. Omdat de gemeente verzuimd had duidelijke  doelen te stellen, kon ze niet anders dan genoegen nemen met een overzicht van prestaties die geleverd waren.

Harde afspraken
De Rekenkamer adviseert de gemeenteraad zich voortaan  meer te bemoeien met het beleid, vooral als het gaat om subsidieslurpers als de schouwburg. De raad moet harde afspraken over duidelijke doelen maken en zelf controleren of die gerealiseerd worden. Nu wordt dat te veel overgelaten aan het college.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →