Conflict over de Ligne laait op

Print
Conflict over de Ligne laait op

Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard-Geleen loopt het risico straks twee ruimtes voor een nieuwe raadszaal te hebben. Met die waarschuwing aan de raad komt de ontwikkelaar van Ligne in Sittard.

De ruzie tussen Sittard-Geleen en Jongen Bouwontwikkeling over het invullen van leegstaande winkelruimtes in het Sittardse stadshart Ligne laait op. Reden is de keuze van het college van B en W om het gemeentelijke bestuurscentrum te vestigen in het Kloosterkwartier. Ook Ligne was hiervoor in de race.

Twijfels 
In 2013 hebben B en W Jongen over de streep getrokken om de bouw van Ligne te starten. Jongen had toen al twijfels of er voldoende interesse zou zijn voor de retailruimtes in het 115 miljoen euro kostende complex. Jongen startte de bouw toch, omdat de gemeente beloofde bij onvoldoende belangstelling van winkeliers 5000 vierkante meter in Ligne als kantoorruimte te huren voor een periode van tien jaar.

Ook zou de gemeente koop van de parkeergarage van Ligne overwegen. De ontwikkelaar dreigde naar de rechter te stappen toen de gemeente deze afspraak later niet nakwam. Het stadsbestuur heeft de beloftes gedaan onder het voorbehoud dat de gemeenteraad ermee zou instemmen. B en W vinden daarom dat zij Jongen niets verplicht zijn.

Raadszaal
Jongen schrijft nu aan de raad dat de juridische procedure onlangs is opgeschort, omdat B en W wilden bezien of een deel van Ligne gekocht kon worden om er de raadszaal en het bestuurscentrum te vestigen. Uit gemeentestukken blijkt dat dit nergens toe heeft geleid, omdat dit ‘binnen de gegeven tijd geen marktconforme aanbieding’ heeft opgeleverd.

Het college wil nu voor 30 miljoen euro het bestuurscentrum in het klooster aan de Sittardse Oude Markt vestigen en ambtenaren onderbrengen in het uit te breiden gemeentehuis van Geleen. Voor Jongen reden de rechtszaak te hervatten en te eisen dat de gemeente de 5000 vierkante meter afneemt.

Beslissing
De raad moet in maart beslissen over vestiging van het bestuurscentrum in het klooster. Jongen waarschuwt de raad dat de rechtszaak later zal plaatsvinden. Wanneer de raad instemt met het plan van het college en de rechtbank later Jongen in het gelijk stelt, heeft de gemeente twee locaties voor het bestuurscentrum in bezit, houdt Jongen de gemeenteraad voor.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →