Tegenvaller voor Limburgse melkboeren

Print
Tegenvaller voor Limburgse melkboeren

Afbeelding: ANP

Melkboeren die zich hadden opgegeven voor de financieel aantrekkelijke stoppersregeling kregen deze week een fikse tegenvaller voor de kiezen. Nog dezelfde dag dat het Rijk de regeling open had gesteld werd die gesloten. Er hadden zich in een mum van tijd vijfhonderd boeren aangemeld, vier keer zoveel dan waar geld voor was.

In Limburg hebben zich naar schatting tussen de tien en vijftien melkveehouders aangemeld voor de regeling waarmee een afname van het aantal koeien wordt beoogd. Dat er nu geloot gaat worden om uit te maken welke boeren mee mogen doen met de stoppersregeling heeft er flink ingehakt bij een boerin die zich had aangemeld.

Gevoelig
Ze wil haar verhaal best doen maar niet met naam en toenaam. Het ligt volgens haar gevoelig. Dat je wilt gaan stoppen en je aanmeldt voor een stoppersregeling hangt niet iedere boer graag aan de grote klok. Het is volgens haar al een hele stap die je moet nemen om te stoppen.

Emotioneel moet de boer een flinke hobbel nemen en het maken van de afweging vergt ook een flinke investering in tijd. ,,En dan hoor je opeens dat er maar een kleine kans is dat je mee kan doen. Slechts een op de vier wordt ingeloot.” Als zij inderdaad mee mag doen met de regeling dan moeten de koeien binnen zes weken weg zijn.

Slachten
In de praktijk betekent dat globaal ofwel slachten ofwel verkoop van koeien naar het buitenland. De reductie is namelijk vooral ook bedoeld om de hoeveel fosfaat uit mest in Nederland terug te dringen.

De stoppersregeling maakt deel uit van een pakket maatregelen om het aantal melkkoeien in Nederland met 60.000 te doen afnemen. Uiteindelijk doel daarvan is het terugdringen van de hoeveelheid fosfaat uit koeienmest. Als Nederland dat probleem niet aanpakt hangt de melkveehouderij hardere maatregelen boven het hoofd.

Lees meer over de ingrepen in de melkveehouderij in De Limburger van vrijdag

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →