Operatie van man uit Arcen die nier wil doneren gaat mis... en hij wordt zelf nierpatiënt

Print
Operatie van man uit Arcen die nier wil doneren gaat mis... en hij wordt zelf nierpatiënt

Portretfoto van Peter Keijsers in zijn huis in Arcen Afbeelding: Laurens Eggen

Peter Keijsers (63) doneerde een nier, maar de operatie in het MUMC verliep niet zoals gehoopt. Het gevolg is dat de Arcenaar nu driemaal per week zelf aan de dialyse moet.

Weken, nee maanden had hij met het volste vertrouwen, bijna zorgeloos, uitgekeken naar de operatie. Vlak voordat het zover was, kwam hij plots in een andere mindset. Noem het een voorgevoel. „Wat als er iets misgaat?”

Slagaderlijke bloeding
En het ging mis. Arcenaar Peter Keijsers (63) doneerde een nier, maar de operatie in het Maastrichts academisch ziekenhuis MUMC verliep niet zoals gehoopt. Een slagaderlijke bloeding, hij moest kortstondig worden gereanimeerd.

Uiteindelijk week het levensgevaar en ontwaakte Keijsers op de intensive care. Waar hem het verontrustende nieuws werd verteld dat zijn overgebleven nier in ‘comatoestand’ verkeerde. Vrij vertaald: de nier deed niet wat hij moest doen: urine produceren en bloed zuiveren. 

Levensreddend
Nu, enkele weken later, is de eerste functie hersteld, maar de tweede niet. En dat betekent dat de Arcenaar sinds de ingreep en voorlopig nog is aangewezen op dialyse: driemaal per week vier uur in het ziekenhuis aan een levensreddende machine die het bloed filtert. „En zo ervaar ik dus nu zelf aan den lijve wat het is om nierpatiënt te zijn”, constateert hij nuchter. 

Nieuw leven
Keijsers doneerde een nier aan een voor hem onbekende persoon. Waarom, vroeg zijn omgeving hem de afgelopen maanden. Waarom niet, was zijn simpele antwoord. „Wat voor mij iets kleins is, een nier afstaan in de wetenschap dat je lichaam uitstekend functioneert met één nier, betekent voor een ander een kans op een nieuw leven.” 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →