Storm: A73 afgesloten, vrouw gewond door boom en buuttestrijd verplaatst naar kerk

Print

Afbeelding: ED/Bert Jansen

De zware storm kwam donderdagavond later op gang dan verwacht, maar bracht toch enige overlast in Limburg. De A73 richting Venlo was enkele uren afgesloten. Oorzaak was een ongeluk met een vrachtwagen bij Cuijk. Als gevolg van de extreme wind belandde de wagen op de vangrail in het midden van de weg.

Bij de meldkamer in Noord- en Midden-Limburg kwamen voor 21.00 uur 23 ‘stormgerelateerde’ meldingen binnen. Het merendeel van de meldingen betrof kleine incidenten. Deze worden afgehandeld door de gemeenten.

In acht gevallen moest de brandweer er aan te pas komen. “Dan moet je denken aan omgewaaide bomen die een weg volledig blokkeren. In zo’n geval komen wij eraan te pas”, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Zwaartepunt
Hoewel de stormschade in Noord- en Midden-Limburg relatief meeviel, moest wel de A73 tussen Cuijk en Venlo in beide richtingen worden afgesloten nadat een vrachtwagen bij Cuijk in de middenberm was beland. Inmiddels is de weg weer open voor verkeer. In Roermond moest de brandweer er nog aan te pas komen nadat bij een pand aan de Spoorlaan Noord ijzeren platen waren los geschoten door de wind.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Bij Cuijk belandde een vrachtwagen over de vangrail in de middenberm van de A73. foto Twitter

 

Assistentie
Op de Rijksweg in Gennep heeft de brandweer Rijkswaterstaat geassisteerd om de weg vrij te maken nadat daar aan het begin van de avond een grote tak de N271 op waaide. Ook in Smakt en Molenhoek waaiden wat grote boomtakken naar beneden. Daarbij zijn voor zover bij de brandweer bekend geen gewonden gevallen of materiële schades ontstaan. De brandweer spreekt dan ook van een rustige avond gezien de voorspellingen. Het zwaartepunt van de storm bevond zich aan het begin van de avond. Na 19.00 uur begon de wind in kracht af te nemen. 

Tientallen meldingen
In Zuid-Limburg kwamen bij de brandweer tientallen meldingen van onder meer omgewaaide bomen, rondvliegende golfplaten en dakpannen evenals losgeslagen rolluiken en dakkapellen. Op diverse plaatsen raakten woningen en bedrijfspanden flink beschadigd. Voor zover bekend bij de hulpdiensten, raakte niemand gewond.

Boom valt op huis
In Simpelveld viel een ontwortelde boom op meerdere geparkeerde auto’s en in Valkenburg sloeg een grote boom dwars door het dak van een woning. In Schinnen moest de brandweer een bos afzetten omdat diverse bomen het dreigden te begeven. ,,De meldingen kwamen uit alle regio’s, de meeste uit Parkstad en de regio Sittard”, zo liet brandweerwoordvoerster Kim Stevens donderdagavond weten.

Negentig man
Zo’n negentig manschappen en vijftien voertuigen waren urenlang in touw. Vooral  in de namiddag en begin van de avond was het alle hens aan dek, maar ook daarna hield de overlast aan.De harde windstoten bereikten boven Limburg pieksnelheden van rond de honderd kilometer per uur. Ook in Belgisch-Limburg zorgde de storm voor heel wat schade en ongemak.  

Naar kerk
Het buuttekampioenschap in Reuver is donderdagavond uit voorzorg verplaatst van de tent naar de kerk van de St. Lambertusparochie. De eerste buuttereedners verzorgden hun optreden in de kerk. Bezoekers mochten in de kerk geen glazen meer naar binnen nemen.

Boom op auto
Op de Dirk Boutslaan in Eindhoven kwam een boom op een rijdende auto terecht. De vrouw die in de auto zat is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Ook op de A2 tussen Boxtel en Best-West vielen bomen om. Er zijn daar op dit moment twee rijstroken dicht.

Lees ook: VIDEO Vliegtuig belandt naast landingsbaan op Schiphol