Ajax na verdiende zege verder in Europa

Print
Ajax na verdiende zege verder in Europa

Afbeelding: ANP

Ajax heeft de achtste finale van de Europa League bereikt. De 1-0 overwinning op Legia Warschau was genoeg voor een plek bij de laatste zestien ploegen.

Nick Viergever maakte vlak na rust de enige treffer van de wedstrijd. Hij tikte de rebound van een schot van Amin Younes binnen. Een fraaie aanval ging aan het doelpunt vooraf. Hakim Ziyech vond Davy Klaassen die op zijn beurt Younes vrij speelde.

Symbolisch
Het doelpunt van Viergever heeft een soort symbolische waarde. De verdediger staat normaal nauwelijks in de belangstelling, maar dat juist hij Ajax een ronde verder schiet, zegt ook iets over het seizoen dat de verdediger meemaakt. De laatste jaren wist hij zich nooit vast in het basiselftal te spelen. Dat leek onder Peter Bosz ook het geval, maar al snel koos de trainer toch voor Viergever die met zijn 27 jaar bij de meest ervaren spelers van het elftal behoort.

Linksback
Juist daarom wil Bosz hem graag in het elftal hebben. In principe als centrale verdediger naast de Colombiaan Davinson Sánchez, maar bij afwezigheid van de geblesseerde Daley Sinkgraven ook in te huren als linksback.

Lichtshow
Het publiek werd vlak voor de aftrap opgepookt met een primeur in de Amsterdam Arena. Onder het dichte dak verscheen een lichtshow begeleid met hoogtepunten uit het recente verleden. Tel de traditionele vlaggetjesparade er bij op en het Europacup-sfeertje was gecreëerd. Wat volgde was een tegenvallende eerste helft, maar daar maalde na afloop helemaal niemand om. Zeker Nick Viergever niet. Een razend spannende slotfase overleefde Ajax dat al veel eerder de bevrijdende 2-0 had moeten maken.