Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas

Print
Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas

Afbeelding: ANP

De politie in Maleisië heeft vrijdag bekendgemaakt dat de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uitgevoerd met een sterk zenuwgas genaamd VX nerve agent. Dat concludeert de politie op basis van sporen genomen van het oog en het gezicht van de Noord Koreaan Kim Jong-nam. Die zijn vervolgens geanalyseerd door een Maleisisch chemielab.

VX nerve agent is een chemisch wapen dat op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties staat. Kim Jong-nam overleed enkele uren nadat hij was aangevallen op het vliegveld van Kuala Lumpur, waar hij wachtte op een vlucht naar Macau.

De Maleisische politie arresteerde twee vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, die zouden zijn betaald om de moord te plegen. De politie heeft verder acht Noord-Koreaanse verdachten op het oog. Een van de acht is opgepakt. Donderdag heeft Maleisië via Interpol een internationaal arrestatieverzoek gedaan voor vier andere Noord-Koreanen.

Een van de twee vrouwen die verdacht worden van het vermoorden van Kim Jong-nam had ook last van de uitwerking van het zenuwgas. ,,Ze moest overgeven'', maakte de commissaris van de Maleisische politie vrijdag bekend. De politie meldde eerder al dat de vrouwen snel hun handen hadden gewassen voordat ze het vliegveld verlieten.

De autoriteiten onderzoeken nog of het vergif Maleisië is binnengebracht of in het land zelf is vervaardigd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →