Zweedse politicus wil ambtenaren wekelijks seksuurtje geven

Print
Zweedse politicus wil ambtenaren wekelijks seksuurtje geven

Afbeelding: Thinkstock

Een dorpje in het noorden van Zweden wil het dalend bevolkingscijfer rigoureus aanpakken. Ambtenaren moeten elke week een uur vrij om naar huis te gaan en seks te hebben, zo vindt een lokale politicus.

 

In Overtornea wonen 4500 mensen, en er zijn 550 werknemers in dienst van het gemeentehuis. Voor hen wil politicus Per-Erik Muskos de aanvullende arbeidsvoorwaarden uitbreiden, zo meldt The New York Times op basis van Zweedse media. Zweden staat al bekend om royale werkomstandigheden, waaronder 480 dagen betaald zwangerschaps- en ouderschapsverlof.

De nieuwe wet is niet alleen bedoeld voor de aanwas van nieuwe inwoners, maar ook om de werk-leven-balans van de ambtenaren wat op te krikken. In de gemeenteraad zei Muskos deze week dat vastgeroeste huwelijken met het seksuurtje weer spanning krijgen en dat het moraal onder de werknemers omhoog zal gaan. ‘Seks is een geweldige vorm van inspanning en heeft bewezen effecten op het welzijn’, aldus de politicus. Over zijn motie wordt dit voorjaar gestemd.

De reacties op het voorstel zijn gemengd in Zweden. Sommige mensen noemen het discriminerend voor alleenstaanden. Anderen doen het af als een grap, maar Muskos is bloedserieus. Zweden heeft binnen de EU een relatief hoog geboortecijfer, maar dat loopt wel terug. Groot bezwaar is vooral hoe de gemeente Overtornea de invulling van het seksuurtje gaat controleren. Wie weet, gaan de vastgeroeste echtparen gewoon samen televisie kijken of stofzuigen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →