Auwwiever Gulpen laten mannen thuis

Print
Auwwiever Gulpen laten mannen thuis

Afbeelding: Diana Scheilen

Om elf minuten over elf barst het feest los. De auwwiever van Gulpen hebben dan al een stevig ontbijt achter de rug, want de dag duurt voor hen nog héél lang.

Zo’n tweehonderd auwwiever hebben zich op de Markt in Gulpen verzameld voor hún carnavalsdag. „Ondanks het slechte weer”, zegt Elian Baggen van het Auwwievercomité trots. „Sjiek, vrolluuj.” Tweeëntwintig jaar geleden heeft het comité het auwwieverbal in Gulpen nieuw leven ingeblazen. „We zijn heel klein begonnen”, legt Baggen uit, „maar we zien de groep auwwiever elk jaar groeien. Blijkbaar spreekt onze traditionele aanpak veel mensen aan.” Het auwwieverbal wordt geopend met een kleine plechtigheid: het beeld van de Limburger met de drie hoofden wordt verkleed. Als auwdwief, uiteraard, met een schort voor en een mutsje op. Ondertussen zingen de verzamelde auwwiever een nieuw lied dat speciaal voor het 2x11-jarig jubileum is geschreven: Auwwieverdonderdig. 

De tekst legt nog een keer duidelijk uit waar het tijdens het auwwieverbal in Gulpen in wezen om gaat: ‘Loat die mansluuj noe mer sjloape, want veer trikke durch de straote.’ De donderdag vóór carnaval is in Gulpen de dag van de vrouwen; de mannen laten zij thuis. 
Rond het middaguur geeft de gemeente Gulpen-Wittem in zaal Galouppe een rondje. Daarbij zingen burgemeester en wethouders - zowat de enige mannen die op deze vrouwendag getolereerd worden - hun eigen schlager: ’t Geveul va Gullepe-Wittem. 
Daarna beginnen de auwwiever aan hun traditionele kroegentocht. Zonder de mannen.