Grüskes met turbodiesel op pad

Print
Grüskes met turbodiesel op pad

Met de turbodiesel in plaats van paarden duurde het ritje van Rimburg naar Heerlen slechts twintig minuten. Afbeelding: Mitchell Giebels

Harde wind en striemende regen maken voor één keer einde aan hun traditie. Koetsche Grüskes laten de paarden in de stal en hangen hun huifkar achter een turbodiesel-bus. Code rood, geel en groen geldt niet voor paarden.

Paarden kregen de Koetsche Grüskes donderdag niet mee op hun jaarlijkse reclametocht voor het Auw Wieverbal in hun Groenstraat. 
Windkracht 7 en striemende regen hielden de knollen in de stal. Voor het eerst in 65 jaar waren de Grüskes gedwongen hun huifkar achter een turbodiesel-bus te hangen. 

Traditie
Volgend jaar laten de Grüskes, dat vrouwen betekent in het dialect van de Groenstraat in Waubach, zich weer door paarden vervoeren, als het weer het toelaat. De auw wiever hechten aan traditie. Ze zijn er trots op dat het allereerste auw wieverbal in hun Groenstraat al in 1865 plaatsvond. Bij de zes Grüskes, door familieomstandigheden dit jaar geen acht, gaan traditie en historie samen. Daarom zijn ze altijd gekleed in historisch verantwoorde jassen en rokken. Hun uitmonstering klopt helemaal, tot en met de tasjes en de lange kanten onderbroeken.Maar niet alle tradities zijn vol te houden. Zo stapte organisator VV De Geete vorig jaar af van de verplichting met maskers naar het Auw Wieverbal in de Groenstraat te komen en ze pas om middernacht af te zetten. „Jammer”, vindt Petra Jacobs van de Koetsche Grüskes. „Maar begrijpelijk. Mensen willen dat niet meer. De belangstelling neemt toch al af. Grote evenementen trekken. Als kleine vereniging kun je niet opboksen tegen evenementen met grote sponsoren.” 
Wat de Koetsche Grüskes zich niet laten afpakken, is het op een ludieke manier op de hak nemen van hun gastheren: carnavalsverenigingen, cafés en burgemeesters in Parkstad. 

Recordtijd
Rimburg is een van de elf plaatsen waar de Grüskes donderdag halt hielden. Daar sjtechelden ze met de carnavalsvereniging De Wespelle. Voor de prins hadden ze een elfde dan in de kleuren rood, geel en groen. En ze lieten een licht achter met daarop de Watertoren. Het staat namelijk nog steeds niet vast of die bij Rimburg of de Groenstraat hoort. De Wespelle lieten ene Trumpf met de nodige humor een kousenband overhandigen. Heerlen bereikt ze daarna in een recordtijd van twintig minuten. Met paarden voor de huifkar hadden de Grüskes er anderhalf uur over gedaan. Tijd voor vernieuwing? Petra Jacobs: „Volgend jaar hebben we weer code rood, geel, groen voor de paarden.”