Man uit Maasmechelen blijkt serieverkrachter

Print
Man uit Maasmechelen blijkt serieverkrachter

Afbeelding: AD

Een 36-jarige man uit Maasmechelen wordt ervan verdacht mogelijk 230 vrouwen te hebben verkracht en beroofd.

Volgens de inspecteur die het onderzoek leidt, zou de verdachte alleen in Vlaanderen hebben toegeslagen en geen slachtoffers hebben gemaakt in Nederland.

Eén aangifte, meer was er niet nodig om de serieverkrachter op te sporen en te arresteren. De man maakte al vijf jaar slachtoffers in heel Vlaanderen, maar het duurde tot september vorig jaar voordat een van hen de moed vond om aangifte te doen.

De vrouw (44) had de verdachte ontmoet op een datingsite, waar hij in de loop der jaren meerdere valse profielen onderhield. Ze hadden afgesproken op een parkeerplaats bij Hasselt.

,,Hij is bij me in de auto gestapt en heeft me een kus op mijn wang gegeven. Het ging snel", zei het slachtoffer in het VTM-programma Faroek. Plots haalde de man een flesje tevoorschijn. ,,Fruitsap met gin", beweerde hij. De vrouw nam pas na aandringen een slok. Toen werd alles zwart. Het sap bleek een verdovend mengsel van vloeibare xtc en alcohol.

Een paar uur later werd de vrouw versuft wakker. 'Raf' was ervandoor gegaan met haar spullen. Pas in het politiekantoor merkte de vrouw dat ook haar slipje weg was en besefte ze dat haar date haar had verkracht.

De serieverkrachter lokte op deze manier meerdere vrouwen in de val. Via datingsites won hij hun vertrouwen. In de chatberichten noemde hij zich Raf, Rafke, Rafaello, Roberto of Raphael Bastiaans. Allemaal valse namen. Zijn profielfoto - een wielrenner met een oranje fiets - had hij van het internet geplukt. Datingsite TWOO blokkeerde al meerdere profielen van de man, omdat hij dubbele accounts aanmaakte.

De Belgische justitie heeft inmiddels negentien slachtoffers achterhaald, maar gaat ervan uit dat het er veel meer zijn. Het Openbaar Ministerie van de Vlaamse provincie Limburg heeft via de telefoongegevens van de verdachte 230 potentiële slachtoffers opgespoord. 'Raf' was aanvankelijk niet gewelddadig. Hij leende alleen geld dat hij nooit terugbetaalde. Maar sinds april 2016 begonnen de gewelddadigheden.

Toegetakeld
Een dag voor zijn arrestatie liet Raf aan de Belgische kust een vrouw voor dood achter in de duinen, met haar gezicht in het zand. Hij had haar zwaar toegetakeld en verkracht.

Het Openbaar Ministerie sluit inmiddels niet uit dat 'Raf' misschien ook een (serie)moordenaar is. Alle zaken waarin vrouwen het afgelopen jaar in Vlaanderen onder verdachte omstandigheden om het leven kwamen, worden opnieuw onderzocht.

Mogelijk stierven enkele slachtoffers aan het drankje dat Raf hun toediende. Dat kan ook indirect zijn geweest, bijvoorbeeld doordat ze nog versuft waren door de drug en daardoor een verkeersongeval hadden.

Volgens aanklager Jef Vermassen vertoont 'Raf' alle klassieke tekenen van een gevaarlijke psychopaat. ,,Zo iemand kickt erop anderen in zijn macht te hebben. Iemand drogeren past in dat plaatje, omdat je met iemand die buiten bewustzijn is je eigen zin kan doen. Dit soort daders gaat vaak steeds verder en doet het steeds vaker."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →