Wilders-beveiliger Faris K. was veroordeeld

Print
Wilders-beveiliger Faris K. was veroordeeld

Afbeelding: ANP

De geschorste DBB-beveiliger Faris K. is in 2008 veroordeeld tot 100 uur werkstraf wegens het lekken van informatie. Dat bevestigt de rechtbank Utrecht aan deze krant. Het is een raadsel waarom hij daarna alsnog kon doorstromen naar deze supervertrouwelijke dienst.

Faris K. werkte eind 2005 als politiemedewerker in het Utrechtse district Lekstroom. In dat jaar zou hij persoonsgegevens, strafrechtelijke onderzoeken, meldingen en openstaande zaken tegen drie personen aan iemand hebben doorgespeeld.

Gisteren bleek al dat Faris K. vanwege deze verdenkingen voor de politierechter moest verschijnen. Onderzoek bij de rechtbank Utrecht leert nu dat hij destijds schuldig is bevonden aan het schenden van zijn ambtsgeheim. Hij werd veroordeeld tot 100 uur werkstraf en een proeftijd van twee jaar. Het is onbekend of hij daarna in hoger beroep is gegaan.

Screening
Het is de vraag waarom K. destijds niet is ontslagen, maar zijn politiecarrière kon vervolgen. Medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen zouden bovendien zorgvuldig gescreend moeten worden. Onduidelijk is nog hoe hij met deze veroordeling op zak kon worden aangenomen bij deze dienst, die Nederlands meest bedreigde politicus Geert Wilders moet beveiligen.

Eerder bleek al dat ook de broer van Faris K., Mohammed, er in 2007 uit moest bij de politie wegens schending van zijn ambtsgeheim. Hij gaf tegen betaling kentekengegevens door en verstrekte informatie uit een lopend moordonderzoek aan drie bekenden. Het ging om de moord op Abdel Edoujaji.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →