Carnaval in cijfers: vreemdgaan en meer dan 10 bier per dag

Print

Afbeelding: Luc Lodder

Een pilletje slikken tijdens carnaval? Je bent een uitzondering. Slechts 2,9 procent van de carnavalsvierders gebruikt drugs, blijkt uit onderzoek. Alcohol is daarentegen wél heel erg gewild: 38,5 procent drinkt meer dan 10 glazen alcohol per dag. En wat raken mensen het meeste kwijt in de hossende massa? Hun partner.

Het is een opvallend vaak gegeven antwoord (7,3 procent) op de vraag wat mensen het vaakst verloren zijn tijdens carnaval. Op twee staat de portemonnee (6,7 procent) en de telefoon (4 procent).

Carnavalskledingverkoper Feestkleding365.nl vroeg ruim 1400 carnavalsvierders naar hun ervaringen met het zuidelijke volksfeest. 

Ziek melden
Uit alle antwoorden blijkt ook dat men het met carnaval niet zo nauw neemt met normen en waarden. Volgens het onderzoek zou ruim 10 procent van de feestvierders vreemdgaan. Het zijn vooral Brabantse mannen die de verleiding niet kunnen weerstaan. En een dagje ziek melden op het werk? Dat is ook niet uniek: ruim 8 procent weet vooraf al dat hij of zij zich minimaal één dag ziek gaat melden na afloop van carnaval. Carnavalsvierders onder de 25 melden zich in vergelijking met vijftigplussers ruim zes keer zo vaak ziek. 

Bier
Carnaval en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een biertje wordt het allerliefste gedronken in het zuiden, met Jupiler op nummer 1. Het Vlaamse biertje wordt gevolgd door het Limburgse bier Hertog Jan. Op plek drie staat het Amsterdamse Heineken. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

foto Luc Lodder


Ouders vinden het tijdens carnaval niet zo'n groot probleem als hun kinderen onder de 18 bier drinken. Bij 82 procent van de jonge drinkers zijn de ouders op de hoogte van het ongeoorloofde alcoholgebruik. 

Wat doe ik aan?
De kledingkeuze tijdens carnaval verschilt per stad. Waar het voor echte Bosschenaren eigenlijk 'not done' is om je met carnaval enorm uit te dossen, is de verkleedoutfit in bijvoorbeeld Maastricht des te belangrijker.

Maar wie naar de resultaten van het onderzoek van de feestkledingverkoper kijkt, kan alleen maar concluderen dat het niet echt uitmaakt wat je aandoet. Ruim 40 procent geeft aan dat 'het niet gek genoeg kan'. Vrouwen die dit jaar verkleed willen als een blote zeemeermin moeten hun keuze wel nog eens overwegen: 16,6 procent vindt dat een te blote outfit écht niet kan. 

Het complete onderzoek lees je hier

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →