Hanssum-gevoel: saamhorigheid

Print
Hanssum-gevoel: saamhorigheid

De bewoners van Hanssum verzameld voor het ouderlijk huis van Vorst Kwiebus Luuk Sijben. Hij is de dertiende vorst uit de buurtschap Hanssum. Afbeelding: John Peters

Zet een tent in de wei en je hebt een feest. En ook zonder tent weten ze er raad mee in de buurtschap Hanssum in Neer. „Als je elkaar beter kent, kun je meer van elkaar hebben.”

Naoberschap, dat woord schrijven ze in de Neerse buurtschap Hanssum nog met een hoofdletter. Niet zoals vroeger, toen er nog bogen werden gebouwd voor de gouden bruidsparen, maar bijvoorbeeld bij een sterfgeval kan een Haonssummer altijd rekenen op steun van de buurt. „Dat was vroeger normaal, nu wil niet iedereen dat meer”, vertelt Ton Klaessen in de afgeladen woonkeuken van de familie Sijben aan de Molenstraat in Neer. Het lijkt wel of iedereen die vanavond toch niets anders te doen heeft naar dit adres is gekomen om met de gezet te praten. De flessen Jägermeister op de tafel, de kratten Lindeboom eronder. „Hier hoeft maar een kat op de kist te springen en we hebben weer een feest”, legt Joost Silvrants uit. Bijna elke aanwezige is ooit voorzitter van de buurtvereniging geweest. De buurtschap Hanssum bestaat uit zo’ n 80 huizen die worden bewoond door verschillende families: Sijben, Klaessen, Van Knippenberg, Dirkx, Hunnekens, Wagemans, Silvrants, Eggels, Geuijen, Verheijden, Berben, Delissen, Geenen, Geelen, Peulen, Kusters, Sillekens, Aan de Baum, Van der Leden „en wat we nog vergeten zijn”. In 1952, als in Neer de eerste optocht na de Tweede Wereldoorlog trekt, laat Hanssum voor het eerst van zich horen. Als gevolg van de Watersnoodramp ligt carnaval in 1953 en 1954 stil, maar in 1955 is Hanssum er weer bij. En met succes, want Roermond betaalt de praalwagen van Hanssum startgeld als die daar meetrekt in de optocht. 

Rode draad
„Vastelaovend loopt als een rode draad door de buurt”, vertelt Klaessen, die weliswaar geen bestuursfunctie heeft, maar die door de rest naar voren wordt geschoven als woordvoerder. „Die activiteiten doen we natuurlijk voor ons plezier, maar vooral om de Neerse vastelaovend levend te houden.” De laatste 25 jaar loopt Hanssum met een groep mee in de Neerse optocht, ze hebben zo’n twintig maal meegedaan aan de bonte avond en vanaf 1992 dragen ze bij aan de liedjesavond van De Kwiebusse, de Neerse carnavalsvereniging. De buurt biedt onderdak aan liefst elf oud-vorsten, zoals de prins hier wordt genoemd en Luuk Sijben, de huidige Vorst Kwiebus is nummer twaalf. Eentje is verhuisd naar Canada.

Buurtbank
Maar denk niet dat de saamhorigheid van Hanssum alleen in de vastelaovesperiode tot uitdrukking komt. Zo kent Hanssum het fenomeen De Buurtbank. Als daar iemand gaat zitten met een kratje bier, volgen nummer twee en drie spoedig „en een uur later is de bank vol”, klinkt het in de inmiddels loeihete keuken. Daar horen we dat in deze Neerse buurt niet alleen ‘het bier van hier’ wordt geschonken, maar dat de brouwmeesters Stef Sijben en Joost Silvrants een speciaal bier hebben gemaakt: ’t Plezeer van Hanssum. Het idee is ooit ontstaan toen iemand bierviltjes had laten maken met de naam van de buurt erop. Maar wat moet je met viltjes als je geen bier hebt? „Het brouwen heeft door drukte in de privésfeer even op een laag pitje gestaan. Het wordt tijd dat we het weer oppakken, want we zijn door de voorraad heen”, zegt Silvrants. De drukste activiteit van het jaar ligt overigens ruim buiten het carnavalsseizoen. 
In de zomer vindt het jaarlijkse buurtfeest plaats. Dan wordt ook de Haonssummer van het jaar uitgeroepen. „Dat is iemand die iets bijzonders heeft gedaan of zich al jaren lang inzet voor de buurt. De huidige drager van de titel, Mart Hunnekes, heeft die te danken aan zijn vele bestuursfuncties, het feit dat hij jaren achter elkaar de kartrekker is geweest én ook hij is een oud-vorst. „Het is niet zo dat de mensen van Hanssum alleen maar bezig zijn met deze buurt”, zegt hij. „Veel mensen van Hanssum zijn betrokken bij het dorpsgebeuren en lid van een aantal verenigingen.” Liefst acht leden van de carnavalsvereniging zijn afkomstig uit Hanssum . „En tijdens de bonte avond waren wij de rode draad, werden we op de hak genomen, omdat we allemaal achter de verhoogde kademuren wonen”, vertelt Vorst Kwiebus Luuk Sijben. 

Jeugd
Het gezelschap is het over één ding roerend eens: Hanssum is een unieke buurt in Neer. Er zijn wel andere buurten actief met vastelaovend, maar lang niet zo massaal als hier gebeurt. „En we blijven zorgen voor aanwas. Onze jeugd staat te trappelen om mee te mogen doen. Daar moeten ze zestien voor zijn”, aldus Klaessen. De buurt, zoals gememoreerd altijd in voor een feest, heeft zelf een traditie in het leven geroepen. Elke nieuwe bewoner krijgt een joekel van een kerstboom in de voortuin. Dat is ontstaan toen Frank Nijssen zich in Hanssum vestigde. Die kreeg een boom van acht meter voor het raam, versierd met slingers, ballen en lichtjes plus een kerststal. Toen carnaval voor de deur stond, zijn alle takken er afgezaagd en is de spar omgetoverd tot wegwijzer, met borden die verwijzen naar de Burgemeester (de bijnaam van Piet Dirkx), de vorst, de jeugdvorst, het brouwhuis en de buurtbank. Nee, verdwalen is er niet bij in Hanssum. Har van Knippenberg vindt vanavond een goede gelegenheid om aan te kondigen dat hij dit jaar voor het laatst meedoet aan de optocht. De rest lacht er eens om en praat eroverheen. Stoppen is blijkbaar zo gemakkelijk niet als je bij Hanssum hoort. Zolang Har nog in de buurt-app De Sjabbe van Hanssum zit, is het laatste woord over ophouden nog niet gezegd. „Omdat je elkaar zo goed kent, kun je meer van elkaar hebben”, vat Klaessen het Hanssum-gevoel samen.