Veel woorden en nog meer daden

Print
Veel woorden en nog meer daden

De dertien leden van Naamloos uit Posterholt, die tijd tekortkomen om te feesten, te praten en plannen voor feesten te maken. Afbeelding: John Peters

Een allegaartje van vrienden en vriendinnen uit alle windstreken. Dat is Naamloos uit Posterholt. Samen bouwen ze praalwagens, vieren carnaval en organiseren Zomerfeesten voor jong en oud. Altijd feest bij deze rechtvoor- z’n-raap-club.

Slingers aan de muren, overal bierflessen en flesjes limonade op de Stehtisches en de salontafel in de woonkamer. 
Terwijl carnavalsmuziek door de kamer schalt, laat Bart Reijnders een doos met vlaaipunten rondgaan. „Beetje doordrinken, we moeten zo naar de Bonte Avond”, maant de 25-jarige Reijnders, een van de eerste leden van carnavals/ vriendengroep Naamloos. „We gaan voor een goede omzet van de Bonte Avond zorgen”, gniffelt Pascal Neumann. De 37- jarige krullenbol is ook een van de feestdiehards van het eerste uur. „Ik heb wel een Duitse naam en Duitse roots, maar ben geen Duitser, mijn ouders hebben zich op tijd bekeerd”, zegt hij lachend. Zijn buik schudt mee. „We kennen Pascal van het sporten”, zegt Bart. „Pacal zal altijd te zuipen aan de bar als wij sportten. 
Hij vroeg of hij met onze groep mee kon doen” , zegt Sjors Bonnee. De 25-jarige Posterholtenaar was met Bart degene die de aanzet gaf tot wat nu het bonte clubje van dertien vrienden en vriendinnen is, dat zich Naamloos noemt. „We waren jongens van zo’n 16 jaar toen we besloten om voor het eindexamenfeest van Schöndeln een carnavalswagen te maken. Het was nog lang geen carnaval, maar we vonden het een leuk idee.” Sjors vult aan: „We bouwden een schip op een wagen. Behoorlijk scheef, zodat we vreesden dat het eraf zou lazeren.” 

Ruimdenkend
Het bouwen beviel zo goed dat ze het gingen combineren met een andere liefhebberij: feesten. „Het jaar erna liepen we mee in de optocht met een zelfgebouwde Efteling-wagen. Gelukkig hadden we hulp van een aantal vrienden gekregen”, geeft Bart aan. 
Inmiddels zijn ze met zijn dertienen en is de vriendenclub steeds gevarieerder van samenstelling geworden. 
„We zijn erg ruimdenkend, we hebben naast een pseudo-Duitser en de halve Belg Robert - hij heeft in België op school gezeten - ook nog een Feyenoorder erbij. Altijd handig als er eens iets verbouwd moet worden”, zegt Bart meesmuilend. Een beetje verlegen lachend reageert Rotterdammer Danny Vuijk (35). „In Tsjechië leerde ik een meisje uit Posterholt kennen. Ben met haar meegegaan.” 
De liefde verdween, maar „ik leerde de jongens en meisjes van Naamloos kennen. Ik werd meteen met open armen ontvangen. Ik kom bijna elk weekeinde vanuit Rotterdam hierheen en overnacht bij een van hen.” Limburgs heeft hij geleerd via de liedjes van de Janse Bagge Bend en Rowwen Hèze. „En hij kan heel goed lalalala meezingen, net als ‘Ger’, de vriendin van Hugo”, merkt Pascal op. De uit Dublin afkomstige ‘Ger’- Geraldine - Pyrne (28) neemt lachend een slokje van haar bier. „We halen ze overal vandaan. Zelfs uit Ierland en Engeland”, klinkt het door de kamer. ‘Ger’ deelde, voordat ze twee weken geleden bij haar vriend Hugo introk, samen met Ebbi Brown (27), uit het Engelse Northamptonshire, een appartement in Venlo. 

Boerenschuur
„We wisten niet wat we zagen toen we in Posterholt carnaval kwamen vieren. Ik heb veel feestjes meegemaakt in Engeland, Amerika en Spanje, maar dit slaat alles, ook het drinken. Maar wat we vooral zo leuk vinden van Naamloos is dat ze ons met open armen ontvingen en we er meteen bij hoorden”, zegt ‘Ger’. Ebbi verhuist binnenkort naar haar moeder in Leeuwarden. „Maar ik pendel op en neer. Om samen carnaval te vieren en andere feestjes.” Naast de twee overzeese dames telt Naamloos nog andere vrouwelijke leden: „Maartje, de vriendin van Tim. En ikzelf ben ook via de liefde bij Naamloos gekomen”, zegt de 22-jarige Kim Sluijters. Het was wel even wennen aan de mannelijke omgangsvormen, maar ze is nog steeds lid. „Het is altijd erg gezellig, vooral omdat niemand een blad voor de mond neemt”, zegt Kim, die ook wel „onze meest charmante bitch” wordt genoemd. 

Knallen
Maar een groep die veel van feesten houdt en carnavalswagens wil bouwen, heeft aardig wat geld nodig. „Drie jaar geleden zijn we begonnen met een feest in een boerenschuur, voor vrienden en bekenden. Om de kas te spekken”, zegt Sjors. „Goedkoop bier, leuk sfeertje en goede muziek, daar kwamen meteen veel jongeren op af. Het werd steeds groter, het jaar erna stonden er 700 man in de schuur.” De Naamloos-vriendenclub schrok van het grote succes. „We moesten professionaliseren, anders groeide het ons boven het hoofd. Alleen al de veiligheid en vergunningen, dat regel je niet op een zondagmiddag”, geeft Bart aan. „Vorig jaar zagen we ineens zoveel ouderen van 50-plus komen dat we dachten dat er brand was uitgebroken in verzorgingshuis ‘Roncalli’ in Roermond.” 
Voor dit jaar staat het Zomerfeest van Naamloos gepland voor 12 augustus. „Met een Limburgse avond. Onze vaste gasten zijn Big Bennie, Marleen Rutten, Henk en Ton van Janse Bagge en la Bamba. Wordt knallen”, zegt Dennis Reulen en hij rammelt met zijn prinsenpak. „Ik ben Dennis de Eerste van Naamloos”, zegt hij trots. „Dit pak hebben we gekregen van de Berggeite uit Sint Odiliënberg. Ze vonden dat we er maar raar bijliepen in onze zwarte T-shirts, alleen onze naam Naamloos erop.” Ineens klapt pseudo-Duitser Neumann in de handen. „Jongens. we moeten naar de Bonte Avond, we gaan de zaak verbouwen.” Verbouwen? ,,Maak je maar geen zorgen, we hebben maar één Rotterdammer bij ons. Zo’n vaart zal het niet lopen, mag geen naam hebben”, zegt de Naamloos- nar met een glimlach.