Nog eens 2000 banen weg bij PostNL

Print
Nog eens 2000 banen weg bij PostNL

Afbeelding: ANP

Er gaan de komende vier jaar nog eens 2000 banen verdwijnen bij PostNL. Het postbedrijf gaat zijn omvorming naar pakketbezorgspecialist daarbij versneld doorvoeren, liet de onderneming vanochtend weten bij de bekendmaking van haar jaar- en kwartaalcijfers.

Bij de Nederlandse postdivisie verdwijnen in de periode tot en met 2020 jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd voltijdsbanen (fte). Dat is evenveel als in de voorgaande jaren. Volgens topvrouw Herna Verhagen zullen er opnieuw weinig gedwongen ontslagen nodig zijn, door natuurlijk verloop en herplaatsingen. Bovendien komen er in dezelfde periode in de pakkettendivisie ongeveer 1600 banen bij.

PostNL was vorig jaar nog goed voor in totaal bijna 24.000 voltijdsbanen. Die werden vervuld door circa 46.500 personeelsleden.

Noodzakelijk
De maatregelen zijn volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de postmarkt blijft krimpen. PostNL verwerkte in het afgelopen kwartaal, gecorrigeerd voor het aantal werkdagen, ruim 8 procent minder post dan een jaar eerder. Daartegenover stond een toename van het aantal verzonden pakketjes met 13 procent. Volgens PostNL zal deze tendens zich door de opmars van onlineshoppen voorlopig nog wel voortzetten.