Er is hoop voor mensen met kanker

Print
Er is hoop voor mensen met kanker

Afbeelding: iStock

De aftrap van Five 4 Five, het Limburgse antwoord op de Alpe d’Huzes, is gedaan. De opbrengst van dit regionale sportevenement gaat naar het Kankeronderzoekfonds Limburg. Kankeronderzoeker en hematoloog Gerard Bos van Maastricht UMC+ over hoe belangrijk het is ook in onze provincie te blijven onderzoeken.

Een vaccin tegen uitgezaaide longkanker? Het lijkt toekomstmuziek. Toch kan hiermee volgens professor Gerard Bos, hematoloog en kankeronderzoeker aan het Maastricht UMC+, al dit jaar worden gestart. Het is het resultaat van vijftien jaar baanbrekend onderzoek, dat in Maastricht wordt gedaan. 

Killercellen
Een ander veelbelovend onderzoek gaat om de zogenoemde ‘killercellen’. Deze cellen, die in een laboratorium worden gekweekt, sporen kankercellen op en doden ze. De verschillende technieken bieden wellicht perspectief voor mensen met uitgezaaide longkanker, borstkanker of de ziekte van Kahler. Samen met longartsen in het MUMC+ gaan de Maastrichtse onderzoekers het vaccin uittesten.

Testen
Samen met Amerikaanse collega’s wordt de techniek van killercellen geoptimaliseerd, om ze daarna uit te testen bij patiënten. Te beginnen bij mensen met de ziekte van Kahler, een beenmergkanker. Maar hiermee is de grootste hindernis nog niet genomen.

Kostbaar
Want om de killercellen daadwerkelijk op patiënten toe te passen is geld nodig. Heel veel geld. Om één persoon in een wetenschappelijke studie te behandelen is al tussen de 50.000 en 75.000 euro nodig. Die kosten zijn zo hoog vanwege de veiligheidsmaatregelen die noodzakelijk zijn bij celtherapie. En dan hebben we het nog niet over het onderzoek dat eraan vooraf is gegaan en nog steeds plaatsvindt. Ook dit is kostbaar.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu