Uitkering voor ziekte na werken met chroom6-verf

Print
Uitkering voor ziekte na werken met chroom6-verf

Beelden uit de voormalige werkplaats van het POMS-depot in Brunssum. Afbeelding: Archieffoto De Limburger

2,1 miljoen euro is uitgekeerd aan mensen die met chroom6-verf hebben gewerkt. In totaal kregen 309 oud-medewerkers een tegemoetkoming van gemiddeld 6796 euro.

Het ministerie van Defensie heeft tot dusverre 2,1 miljoen euro uitbetaald aan 309 (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden van het werken met giftige chroom6-verf. Zij deden een beroep op een in maart 2015 ingestelde coulanceregeling. 

Aanvragen
In totaal ontving Defensie 719 aanvragen voor de regeling. 464 daarvan werden afgewezen. 54 mensen maakten daar met succes bezwaar tegen. Hun aanvragen zijn alsnog (gedeeltelijk) goedgekeurd en uitgekeerd. De tegemoetkoming was gemiddeld 6796 euro. 

De coulanceregeling zou aanvankelijk volgende week sluiten, maar is verlengd totdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de resultaten van zijn onderzoek heeft gepubliceerd naar onder meer de arbeidsomstandigheden op de voormalige POMS-depots. De eerste deelstudies verschijnen komende zomer. 

Verantwoordelijkheid
Defensie wil geen verdere uitsplitsing maken van de aanvragen. Zo blijft onduidelijk hoeveel van de 309 uitkeringen zijn toegekend aan Limburgse personeelsleden. Het ministerie geeft wel aan dat het ‘zijn verantwoordelijkheid neemt en de financiële middelen beschikbaar zal stellen die nodig zijn’. Defensie heeft eerder al 3,6 miljoen euro overgemaakt aan het ABP, dat de gehonoreerde aanvragen voor het ministerie uitkeert. 

De coulanceregeling chroom6 kwam er nadat De Limburger medio 2014 als eerste had gepubliceerd over onrust onder oud-medewerkers van de POMS-depots in Brunssum en Eygelshoven. Honderden van hen hebben gezondheidsklachten. 

Te weinig beschermd
Ze brengen die in verband met hun werk op de sites, waar zij jarenlang te weinig werden beschermd tegen de bij het stralen, schuren en overspuiten van tanks vrijkomend chromaatstof. Dat terwijl Defensie de risico’s al begin jaren tachtig kende. De coulance-uitkeringen mogen, volgens het ministerie, niet worden gezien als erkenning van aansprakelijkheid. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu