Leende zwijgt het liefst over drugslab Van der P.

Print
Leende zwijgt het liefst over drugslab Van der P.

Op het terrein van Wim van der P. trof de politie een enorm drugslab aan. Afbeelding: AD/S-H Media

Op het terrein van 'Wim dun Derde', ook penningmeester van het CDA in het Brabantse Leende, trof de politie een van de grootste drugslabs ooit in Nederland aan. Het dorp zwijgt. 'Druk hem niet in een bepaalde hoek.'

,,Het is hier nog nooit zo druk geweest. Vrijdag was het helemaal raak, met al die politieauto's", zegt overbuurvrouw Marga van Dijk. Ze speldt net een korte, paarse stropdas op haar shirt. Nog een jasje erover en ze is klaar om naar de opening van het Leendse carnaval te gaan. Alle (oud-)prinsen, onder wie haar man, zijn daar normaal bij aanwezig. ,,Alleen dit keer zal het zonder prins Wim zijn", merkt ze nuchter op.

Prins carnaval
Want Wim dun Derde, prins carnaval in 2003 van De Lindse Bloas, zit samen met zijn vrouw en 18-jarige zoon vast en wordt nu als verdachte in de media Wim van der P. genoemd. Alleen de dochter uit het gezin is niet opgepakt, vermoedelijk omdat zij niet meer thuis woont. De drie mogen geen enkel contact met de buitenwereld hebben, bevestigt de politie. Begin van de week worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Goede gast
Het is niet de eerste keer dat Van der P. met justitie in aanraking komt. In 2012 brandde een loods met caravans op zijn terrein af en werd en passant een illegale hennepkwekerij gevonden. Toen werd Van der P. niet vervolgd.

Stommerik
Het drugslab is het gesprek van de dag in het 4.300 zielen tellende Leende. ,,We hebben dit niet zien aankomen", zegt uitbater Joost van Dijk van café Joost! Verder wil slechts een enkeling informeel iets over Van der P. kwijt: goede gast, joviaal, altijd druk met zijn telefoon. En een stommerik, die dus niets van de vorige keer heeft geleerd.

Bekend gezicht
Dat Van der P. als telg van een familie van akkerbouwers diep is geworteld in de Leendse samenleving, zal zeker meespelen. Hij is een bekend gezicht in het verenigingsleven en ook in de Valkenswaardse horeca, zo blijkt onder meer uit zijn Facebookprofiel. Jarenlang was hij penningmeester van het gilde St. Jan Baptista in Leenderstrijp. ,,Wij stellen het niet op prijs dat jullie hem in een hoek drukken. Laten we eerst maar eens het politieonderzoek afwachten", reageert deken Johan Bax.

Ook was Van der P. actief lid van de CDA-fractie Heeze Leende Sterksel. Afgelopen vrijdag werd hij uit zijn functie als penningmeester ontheven. Zowel CDA-wethouder Wilma van der Rijt als fractievoorzitter Peter Vertogen wil niet reageren op deze rel in verkiezingstijd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →