Niet met de neus omhoog tijdens carnaval

Print
Niet met de neus omhoog tijdens carnaval

Optocht in Kronenberg. Afbeelding: Stefan Koopmans

Vastelaovend in het dorp. Grote evenementen trekken tijdens carnaval hordes mensen weg uit de dorpen, zo luidt de klacht al jaren. Hoe zorg je dat carnaval ook daar blijft bestaan? Deze krant legde het oor te luister in drie totaal verschillende plaatsen in Noord- en Midden- Limburg. Vandaag: het gezamenlijke carnaval van Kronenberg en Evertsoord.

Het valt bij een rondgang door Kronenberg niet te missen. Vastelaovend leeft hier. Elke straat is rijkelijk behangen met vlaggen van carnavalsvereniging Kroeënekraan en Pieëlhaas. Menig raam is opgesierd met posters, slingers of carnavaleske creaties. Om nog maar te zwijgen over de straten waar de prins en jeugdprins en -prinses wonen; hier wordt nog kleurrijker gepronkt vanwege hun ‘prominente’ buurtbewoners. „Ja, carnaval leeft hier nog best goed”, bevestigt Roel Timmermans. De politieman woont sinds 2008 met zijn gezin in Kronenberg en hij voelt zich er helemaal thuis. Een gevoel dat wederzijds lijkt. Niet voor niets werd Timmermans vier jaar terug samen met zijn vrouw gevraagd om het boerenbruidspaar in het dorp te worden. „Ik ben opgegroeid in Heythuysen. Daar had ik veel minder met carnaval. De mensen van de vereniging liepen daar toch wat meer met de neus omhoog. Hier is tijdens carnaval iedereen gelijk. Ik denk dat dit de kracht van het dorp is.” Overigens niet van één dorp, maar van twee. Kronenberg én Evertsoord. Twee dorpen, die ondanks de drukke Middenpeelweg die hen scheidt, sinds jaar en dag een bijzonder innige band met elkaar hebben. Er zijn geen winkels meer, maar wel een school en één kroeg en een goed verenigingsleven. Alles richt zich op beide dorpen. Ook de carnavalsvereniging. „Evertsoord wordt nooit overgeslagen”, vertelt vorst Harrald Vullings. „Al onze activiteiten vinden plaats in gemeenschapshuis De Torrekoel in Kronenberg, maar elk jaar gaan we één keer naar Evertsoord voor het Pieëlbal. Daarnaast is er bij de hoogwaardigheidsbekleders altijd een Evertsoordse link. Of het nu de prins zelf, de adjudant of het jeugdboerenbruiloftgezelschap is.”

Alle leeftijden
Er is niet alleen aandacht voor de twee dorpen. Er is ook voor oog voor alle leeftijden. Zo zijn er diverse activiteiten voor de jeugd en dit jaar was er voor het eerst ook een succesvolle seniorenmiddag, georganiseerd door de lokale KBO, vrouwenbeweging en leefbaarheidsstichting. De animo voor carnavalsactiviteiten is altijd groot, merkt vorst Harrald Vullings. De bonte avond is al jaren uitverkocht. Dit jaar zelfs binnen één uur met dank aan een optreden van Fabrizio. „En er is volop keuze voor een prins. Zelfs voor de raad van elf staat men in de rij. Die bestaat al uit 22 man, dus wordt er elke activiteit gerouleerd. Bovendien zouden we zo een wachtlijst kunnen aanleggen. Zoveel verzoekjes krijgen we binnen. Erg luxe, dat realiseren we ons terdege.”

Inkomsten
De grote belangstelling is ook van belang voor het gemeenschapshuis zelf. „Een derde van onze jaarinkomsten is te danken aan de carnaval”, stelt Piet Selen, voorzitter van de stichting Gemeenschapsvoorzieningen Kronenberg en tevens lid van de dorpsraad. „Maar het mooie van dit dorp is dat het werkt. We hebben jaren gevochten om deze voorziening in het dorp te krijgen en het is nu op en top gevuld. Valt er wat leeg dan is het aan ons om daar creatief mee om te gaan. Maar carnaval is wel cruciaal voor de toekomst van het gemeenschapshuis.” Die toekomst lijkt wel veilig gezien de belangstelling en betrokkenheid voor het carnavalsfeest. Concurrentie van buurdorpen of Venlo iets verderop wordt dan ook niet gevoeld. Zelfs het feit dat jongeren die „net aan het bier mogen ruiken”, zoals politieman Timmermans het verwoordt, het dorp uittrekken om carnaval in Sevenum te vieren wordt niet als bedreigend ervaren. „Uiteindelijk komen die als ze wat ouder zijn toch weer terug. Ze willen niet weg uit het dorp.”

Concurrentie
Bovendien biedt het carnavalsprogramma die ruimte. Op carnavalszaterdag en -maandag wordt er in het dorp niets georganiseerd. Enerzijds om het publiek te laten bijkomen van de feesten een dag (en nacht!) eerder, maar ook om een nodeloze concurrentiestrijd met de Boètezitting in Venlo op zaterdag en de optocht in buurdorp Sevenum op maandag te voorkomen. „Het halve dorp hier doet er aan mee of gaat kijken. Dan kun je wel wat organiseren, maar als iedereen toch blijft hangen, heeft dat geen zin. Sterker nog, je vindt ons prinselijk gezelschap dan ook in Sevenum,” vertelt bestuurslid John van Enckevort van de carnavalsvereniging. Het zorgt er bovendien voor dat de carnavalsdagen in Kronenberg (vrijdag receptie van de prins, zondag optocht en dinsdag kindermiddag en slotavond) de volle aandacht krijgen. Ineke Coppes is er in ieder geval altijd bij. Met haar hele gezin. „En dat was voorheen toen we in Horst gingen stappen wel anders”, vertelt ze. „Mijn man ging op den duur niet meer mee. Hij vond het niet meer leuk. Sinds we in Kronenberg wonen, is dat helemaal veranderd. Nu wil ook hij geen dag meer missen. Hij is een paar jaar geleden zelfs adjudant geweest.” Nicole van Rengs uit Evertsoord beaamt dat helemaal. Ook zij ging eerst in Horst uit. „Horst is heel anoniem. In Kronenberg en Evertsoord kun je zelfs bij wijze van spreken helemaal alleen naar het feest. Je komt toch altijd bekenden tegen.”

Lees hier de vorige aflevering.