'Agenten verjagen jonge carnavalsvierders met wapenstok'

© YouTube

De politie heeft zondagnacht wapenstokken en honden ingezet om bezoekers van een club in Brunssum te verdrijven. De jongeren stonden na sluitingstijd buiten op het terras. De club moest op carnavalszondag om 2.00 uur dicht.

Geertjan Claessens

Uitbater Patrick Quaedvlieg van muziekclub Woetsjtok vindt dat de poliitie buitenproportioneel geweld heeft gebruikt.

Agressief
Omdat het druk was stonden volgens Quaedvlieg veel bezoekers buiten te wachten tot iedereen zijn jas had gehaald. Ze riepen volgens een bezoeker leuzen naar de politie, die daarop agressief zou zijn opgetreden. Quaedvlieg zegt dat hij daarover een klacht gaat indienen en verwacht dat meer mensen aangifte zullen doen.

De politie ontkent dat buitensporig geweld is gebruikt. Een woordvoerder stelt dat pas is opgetreden nadat enkele jongeren agressief reageerden. Een persoon is aangehouden voor het vernielen van een reclamebord, een ander kreeg een klap op zijn been met een wapenstok.

Sluitingstijd
De politie wijst erop dat alle cafés in Brunssum om 2.00 uur dicht moesten zijn. Alleen bij Woetsjtok zouden na sluitingstijd nog zo'n honderd mensen buiten hebben gestaan. Daarvan vertrokken er zestig nadat de politie bij de club arriveerde. 

De agenten zouden twintig minuten met ingrijpen hebben gewacht. Daarna is een linie gevormd om de bezoekers te verdrijven. Bij de actie zijn twee honden ingezet. Volgens de politie had het incident voorkomen kunnen worden als de club op tijd de muziek had uitgezet en mensen waren gevraagd om tijdig te vertrekken. Bij de politie waren maandag rond de middag nog geen klachten bekend. 

Geschokte reacties
Op Facebook reageren tientallen mensen geschokt op het volgens hen onterecht gebruikte geweld van de politie.