Optimistische Rutte: opnieuw 41 zetels voor VVD en 15 voor PVV

Print
Optimistische Rutte: opnieuw 41 zetels voor VVD en 15 voor PVV

Afbeelding: Carlo ter Ellen DTCT

Minister-president Mark Rutte denkt dat de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart ‘slechts’ vijftien zetels behaalt, evenveel als in 2012. Voor zijn eigen VVD verwacht hij ook exact dezelfde score als bij de vorige verkiezingen: 41. De premier zei dat vandaag tijdens een debat in Twente.

Rutte baseerde zijn voorspelling niet op zijn wensen, maar op zijn verwachtingen. De VVD zou met 41 zetels veruit de grootste partij van Nederland worden, ruim boven de PVV (15) dat in de peilingen hoger staat dan de voorspelling van Rutte. De premier verwacht dat CDA de tweede partij van Nederland wordt met zeventien zetels. Ook PvdA (zestien), D66 (vijftien) en GroenLinks (veertien) dicht hij goede scores toe in de verkiezingen.

Rutte denkt dat de ChristenUnie zes zetels haalt, 50Plus vier en dat SGP en PvdD op drie blijven steken. In zijn optiek behaalt Denk één zetel en gaat VNL helemaal geen zetels binnenhalen.

,,Ik denk niet dat de VVD zetels gaat verliezen”, zegt Rutte. Op de vraag welke partijen dichtbij zijn partij staan: ,,Dat zijn CDA en D66. Daar gaan we altijd eerst naar kijken. Het antwoord op een eventuele samenwerking met PVV blijft nee.”

Een samenwerking met Jesse Klaver (GroenLinks) ziet de premier wel zitten. ,,We moeten uiteindelijk toch naar een groenere samenleving toe, maar ik ben het niet eens met hoe hij dat wil doen.”


Premier Rutte met interviewers Ferry Mingelen en Martha Riemsma in het debat in Twente. - Foto: Carlo ter Ellen

MH17
Bij het debat in Twente kreeg Rutte vragen van aanwezigen in de zaal en van mensen via Facebook. Zo werd hem onder meer gevraagd naar zijn open brief die onder andere in AD verscheen en over MH17. De brief is volgens de premier bedoeld voor mensen die ‘hufterig gedrag vertonen’. ,,Niet op migranten zoals gesuggereerd wordt. Als jij – en dat kan iedereen zijn – je hier niet thuis voelt, heb je een keuze. Als het hier echt niet bevalt, kun je weg.”

Rutte zegt dat ‘iedereen bezig is’ met vliegtuigramp MH17. ,,Het eerste doel, de stoffelijke resten naar Nederland krijgen, is gelukt. Doel twee is om de oorzaak van de ramp te achterhalen. Nu zijn ze bezig in een samenwerkingsverband van vijf landen om de daders op te sporen. Ik heb nog veel contact met de nabestaanden. Dit is het allerheftigste dat ik ooit heb meegemaakt en we gaan er alles aan doen om de daders op te sporen, maar dat kost tijd.”


Rutte bij het lijsttrekkersinterview van De Gelderlander. - Foto: Rolf Hensel

Ambitie
Rutte is in het oosten van het land om zijn standpunten te verkondigen. Hij deed mee aan de debatreeks van Torentje naar Torentje van Tubantia en de Universiteit Twente. Ook gaf hij een lijsttrekkersinterview bij De Gelderlander. Daar liet hij weten niet uit de politiek te stappen als VVD niet de grootste partij van Nederland wordt na de verkiezingen. ,,Ik heb nog ambitie genoeg en ben enorm gemotiveerd om door te gaan. Het werk is nog niet af”, aldus Rutte.

,,Ik zal er hard voor knokken met de VVD opnieuw de grootste partij van Nederland te worden, maar als dat niet zou lukken, blijft mijn ambitie zo groot dat ik ook in een andere rol – als Kamerlid of wat het ook is – zou kunnen doorgaan.”