Erfenis parochiaan redt kerk

De boerderij met woonhuis die de overleden parochiaan Charles Halmans naliet aan de Kerk van Munstergeleen. Op de voorgrond pastoor Broers. © Ermindo Armino

Drie jaar geleden waarschuwde pastoor Harrie Broers van Munstergeleen nog voor het naderende einde van de parochie door de financiële positie. Nu blijkt de onlangs overleden alleenstaande landbouwer Charles Halmans (80) al zijn bezittingen te hebben nagelaten aan de kerk.

Jos van den Camp

"Alles wordt nu anders", zegt Broers, die van schrik wel wat koffie morste toen de executeur hem het nieuws onlangs thuis kwam vertellen.

HerenboerderijConcreet gaat het vooral om een woonhuis met herenboerderij in het dorp en de nodige gronden. Liefst ziet Broers dat er appartementen in gebouwd worden of dat er een andere bestemming komt, die permanente huurinkomsten voor de parochie genereert.

AftrekbaarKerken vallen onder de Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI). Dat betekent dat ze als ontvanger van giften geen erf- en schenkbelasting hoeven te betalen. En wie overigens een gift aan een kerk geeft, kan die aftrekken van de inkomstenbelasting.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal