Gemiddeld toetsenbord is viezer dan toiletbril

© iStock

Met de opmars van het flexwerken delen we onze werkplek met steeds meer collega’s. Maar wist je dat je ook ongemerkt samenwerkt met bacteriën en virussen? Broodkruimels, koffieresten, huidschilfers en soms zelfs muizenpoep. Volgens de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) is een kwart van de werkplekken in Nederland niet hygiënisch.

Monique Joosten

De bekleding van een bureaustoel is een verzamelplaats van huidschilfers waarop het wemelt van de micro-organismen. Terwijl jij je achter je pc het hoofd breekt over de nieuwe begroting werk je onbewust ook aan een warm en groeizaam klimaat op je bureaustoel. “De huisstofmijt gedijt optimaal bij lichaamstemperaturen”, vertelt Roger van Esch (45) van Care4Office. “En elke keer als je op je stoel gaat zitten verspreiden bacteriën en fijnstof zich door de lucht en adem je ze in. Je zit gemiddeld 1.600 tot 1.700 uur per jaar op je bureaustoel. ToetsenbordWist je dat op een gemiddeld toetsenbord meer bacteriën en virussen zitten dan op een doorsnee toiletbril? De grootste vervuiling ontstaat doordat we de kantine links laten liggen en het toetsenbord gebruiken als broodplank of lunchbord. Etensresten verdwijnen tussen de toetsen en samen met haartjes en nagelvuil hoopt zich circa 2 gram vuil per maand op. Geen prettige gedachte als je beseft dat je per jaar honderden uren op je toetsenbord tikt. Broedplaats voor bacteriën Tel daarbij op dat 62 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen de handen niet wast na een toiletbezoek en je kunt je voorstellen dat het toetsenbord een broedplaats voor bacteriën is. “Dat zijn niet allemaal slechte bacteriën trouwens”, legt Roger uit. “Op elk toetsenbord komen ook goede bacteriën voor. Bacterien die nodig zijn voor onze gezondheid. Die wil je natuurlijk niet verwijderen als je het toetsenbord schoonmaakt. Daarom adviseer ik een speciaal ontwikkelt probiotisch middel en raad ik agressieve desinfectanten af.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal