Fries met heimwee plant ontsnapping uit Limburg

Johannes Bouma © Diana Scheilen

Johannes Bouma is klaar met Limburg. “Heel ander volk, die Limburgers. Je kunt er niet van op aan. Voor mij geldt, afspraak is afspraak, maar dat is hier helemaal niet zo.”

redactie

De Fries heeft spijt als haren op zijn hoofd dat hij drie jaar geleden met zijn werkgever vanuit Lemmer naar Wittem mee verhuisde, zo zegt hij tegen dagblad De Stentor. De 53-jarige kan in het zuiden niet aarden, met zijn recht-door-zee noordelijke karakter. Heimwee noopte hem tot het ontwikkelen van een wel heel bijzonder plan om terug te keren naar zijn bakermat.

Bouma wil een boerderij kopen in de Noordoostpolder, onder de rook van Lemmer. ,,Ik zeg niet waar precies, want dan gaat de concurrentie er misschien mee vandoor." In ieder geval is het maar drie kilometer van de plek waar zijn wieg stond. Met een ietwat raadselachtige advertentiecampagne in onder andere de regionale krant De Stentor - onder de titel 'Ondernemer zoekt aandeel Investeerders' - probeert Bouma mensen met geld te vinden die hem willen helpen zijn droomhuis te kopen. Als 29 aandeelhouders elk 8.000 euro inleggen, gaat het lukken, heeft de Fries becijferd. Dan heeft hij er ook nog 25 nodig die de bijbehorende 7.500 vierkante meter grond willen kopen.

Hoe komt hij zo op het idee? ,,Tja, Googelen hè. Het is al eens eerder toegepast voor windmolens. Kijk, bij de bank krijg je hooguit 0,7 procent rente over je spaarcenten en als je er veel van hebt, betaal je meer belasting dan je rente krijgt. Ik betaal 3,5 procent rente per jaar."

Gewoon naar de bank gaan ziet Bouma niet zitten. ,,Die hebben altijd wat. Ik heb er slechte ervaringen mee. Rust in de tent, dat wil ik." Het is niet alleen vanwege heimwee dat de vrijgezelle Bouma terug wil. De meubel- en scheepsstoffeerder hoopt weer een bestaan als zelfstandige op te bouwen. Dat was hij ook in de jaren negentig, tot het niet meer ging.

,,De economie trekt weer aan. Ik wil aan de slag voor werven en jachthavens in Friesland. Dan is zo'n boerderij met schuur goedkoper dan een winkelpand in Lemmer. En je zit er ook nog eens lekker rustig tussen de weilanden."

Vier van de tien advertenties zijn al geplaatst, maar reacties heeft Bouma nog niet gehad op zijn idee voor 'bankvrij collectief bezit'. Geen wonder, want op de Marktplaats-pagina waar de advertentie naar verwijst, blijkt de link naar zijn email niet te werken. ,,Ja, daar ben ik niet zo handig mee", reageert Bouma geschrokken.

Vlak voor publicatie van dit artikel belt hij, lichtelijk in paniek: Marktplaats heeft zijn pagina verwijderd. ,,Je mag geen aandelen aanbieden. Wat een toestand. Nu maar hopen dat ik niet te laat ben, want de eigenaar van de boerderij blijft niet eeuwig wachten."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal