VIDEO: Vogel blijft op menu in Beeg

© Annemiek Mommers

De carnavalsdinsdag kent meerdere tradities. In Grevenbicht vindt jaarlijks het Gawstrèkke plaats. Een veelbesproken traditie, die dinsdag aan de 38ste editie toe was.

Stefan Gillissen

Kamervragen, rechtszaken tot aan de Hoge Raad, folderacties en advertentieverboden. Het Gawstrèkke in Grevenbicht heeft de gemoederen in de afgelopen decennia behoorlijk verhit.

BelangstellingOndanks alle tegenstand en tegenwind (het weer was al drie keer spelbreker) werd gisteren voor de 38ste keer het Gawstrèkke gehouden in Grevenbicht. De publieke belangstelling en vooral de sfeer viel volgens een trouwe bezoekster nogal tegen. Dat terwijl er toch iets bijzonders te zien viel. Liefst 11 ruiters deden een poging koning te worden.

KunstgansDe Hoge Raad bepaalde in 1987 dat er geen algemeen geldende norm is voor de omgang met dode dieren. Zo lang die uitspraak in stand blijft, zal het Gawstrèkke in Beeg blijven bestaan. Hoe groot de weerstand bij sommigen ook mag zijn. Misschien is het wel dáárdoor dat men vasthoudt aan een dode gans. Een onderzoekster stelt dat de Beegtenaren allang gekozen zouden hebben voor een kunstgans als de protesten niet zo fel waren.

Een overstap zal overigens geen ganzenleven redden. De vogel blijft carnavalsdinsdag op het menu staan in Grevenbicht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal