Vaker uitbraken van schurft

Print
Vaker uitbraken van schurft

Afbeelding: Lé Giesen

In Midden- en Noord-Limburg komt de laatste jaren meer schurft voor. Ook landelijk zou de huidziekte een toename kennen. In Zuid-Limburg herkennen ze zich niet in dat beeld.

Het aantal meldingen van schurft in Midden- en Noord-Limburg ligt sinds 2014 aanzienlijk hoger dan de jaren daarvoor. Met name in woonzorgcomplexen en woongroepen voor ouderen is steeds vaker sprake van kleine uitbraken bij vijf tot tien personen.

Besmettelijke huidziekte
Afgelopen jaar moest de GGD Limburg-Noord veertien keer in actie komen om uitbraak van de besmettelijke huidziekte, die door de schurftmijt wordt verspreid, te bestrijden. Dat is het hoogste aantal gevallen in jaren.Volgens GGD Limburg-Noord neemt schurft in het hele land toe. De GGD in Zuid-Limburg herkent zich niet in dat beeld. "Bij ons zien we geen toename, maar fluctueert het aantal meldingen jaarlijks tussen 3 en 15 uitbraken”, laat Vivian Claessen, arts infectieziektebestrijding weten.

Opvallend
De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu kan een landelijke stijging niet bevestigen, omdat schurft niet gemeld hoeft te worden. Een verklaring voor de stijging in Noord- en Midden-Limburg heeft de GGD niet, maar opvallend is die wel, zegt Luuk Levels van de GGD-Limburg-Noord. "Voor 2014 hadden we slechts een enkele keer met een schurftuitbraak te maken. Nu zijn we er door het hogere aantal meldingen het hele jaar ‘zoet’ mee en in uitzonderlijke gevallen zoals de uitbraak in 2015 bij VieCuri en De Zorgrgoep in Venlo zelfs weken aan een stuk.”

Zorginstellingen
Omdat individuele gevallen van schurft, die door de huisarts of dermatoloog worden behandeld, niet gemeld hoeven worden, ligt het aantal uitbraken vermoedelijk hoger dan bij de GGD bekend is. Instellingen en artsen zijn wel verplicht het bij de GGD te melden als ze meerdere gevallen van schurft ontdekken. "Dit zie je het vaakst bij zorginstellingen. Daar kan de schurftmijt zich snel verspreiden. Mensen leven dicht bij elkaar en er is veel fysiek contact”, aldus Levels.