Pechtold-montage: 'Dit gáát nergens over'

© Luc Lodder

Christian Petermann twitterde dinsdagavond een fotomontage van Alexander Pechtold in een Hamas-demonstratie. Het Heerlense raadslid snapt de ophef niet: "Er zit niks agressiefs in. Waarom wijdt zo’n site daar in vredesnaam een item aan?'’

Siebrand Vos

Hij doelt op het bericht op nieuwssite 1Limburg. D66-Statenlid Hans van Wageningen reageerde ook en wel met een opiniestuk naar De Limburger.

Op de bewerkte foto wordt een verkiezingsposter van D66 meegevoerd met de tekst ‘En nu Hamas!’ Hamas is de fundamentalistische verzetsbeweging die in de Gaza-strook aan de macht is. Geert Wilders lag onlangs onder vuur vanwege een vergelijkbare tweet, waarin Pechtold als pro-Hamas demonstrant was gemonteerd.

WegkijkenPetermann: "Die tweet van mij was niet meer dan een reactie op Pechtolds optreden bij Pauw & Jinkek van dinsdagavond. Pechtold gaf daarin toe dat hij in de jaren ’90 had weggekeken, waar het ging om de oververtegenwoordiging van Marokkanen in criminaliteitscijfers. Net zoals de NPO, waar Pauw en Jinek op de loonlijst staan, steeds heeft weggekeken."

Het Heerlense raadslid werd afgelopen jaar veroordeeld voor een tweet. Daarin had hij een officier van justitie de uitstraling van een beruchte kampbeul toegedicht. Hij beloofde beterschap. Petermann vindt niet dat hij wederom in de fout is gegaan. "Deze tweet is niet te vergelijken met die van Wilders. Ik heb die foto ook niet zelf bewerkt. Er is een database met wel tweehonderd van zulke plaatjes. Maar het belangrijkste: ik heb helemaal geen reacties gehad. Niemand maakt zich er druk over, op zo’n afgegleden nieuwssite na. Agressieve tweets? Ik kijk wel uit, zeg. Na afgelopen zomer heeft deze jongen z’n lesje echt wel geleerd."

HitlerNou, dat ‘niemand’ reageerde, is te veel gezegd. Naar aanleiding van het stukje op 1Limburg stuurde Statenlid Hans van Wageningen (D66) prompt een opiniestuk naar De Limburger. De provinciale volksvertegenwoordiger ziet het somber in. Citaat: "Met hun nepfoto’s glijden Wilders en Petermann verder af in de richting van een burgeroorlog. Ze volgen een strategie die eerder door Hitler is gevolgd en nog niet zo lang geleden door Milosevic. Voor Wilders kan die strategie voordelig uitpakken, maar voor Nederland zal het net zo slecht aflopen als voor Duitsland in 1945 en Joegoslavië in 1991."

Petermann is onaangenaam verrast door de ophef. "Die begrijp ik echt niet. Mijn tweet is niet te vergelijken met die van Wilders. Ik heb wel degelijk nagedacht voordat ik hem verstuurde, gelet op de boodschap van het wegkijken door Pechtold en de NPO. En gelet op de partijdige manier waarop Jinek tekeer ging tegen Jan Roos. Daar is gisteren uitgebreid over getwitterd. Het focussen op die ene tweet van mij is echt spijkers op laag water zoeken. En zoals gezegd: volstrekt geen nieuws."

Inmiddels is het twitterbericht van Petermann verwijderd

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal