Wirwar van meetmomenten en boekhoudersjargon

© ANP

Drie van de vier Limburgse profclubs hebben hun huishoudboekje niet op orde volgens de licentiecommissie van de KNVB. Fortuna Sittard, VVV en Roda JC denken daar heel anders over. Wat is waarheid in de wirwar van categorieën, meetmomenten en boekhoudersjargon?

Hans Straus

Sinds 2010 hanteert de KNVB een licentiesysteem met een indeling in categorieën. Het heeft als doel om de financiële positie van clubs inzichtelijk te maken. De licentiecommissie van de KNVB beoordeelt drie keer per jaar de financiële rapportages van de clubs.

Lees ook:Drie Limburgse clubs in categorie 1Roda JC oneens met categorie-indeling KNVB

CriteriaClubs die aan de tien criteria (zoals bijvoorbeeld de mate waarin een club een financiële buffer heeft en de verhouding personeelskosten ten opzichte van de omzet) in de beoordelingssystematiek voldoen, komen in categorie 3 (goed) of categorie 2 (voldoende). Dan is er in principe niets aan de hand.

Pas wanneer een club in categorie 1 komt, gaan in Zeist de alarmbellen af. Dan is verscherpt toezicht door de KNVB van kracht. Dat betekent onder andere dat uitgaven boven 50.000 euro ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan de bond en dat er zelfs boetes en puntenaftrek opgelegd kunnen worden.

KonijnDe situatie waarin Roda JC zich nu bevindt, is het meest opmerkelijk. De Kerkraadse eredivisionist duikelde voor het clubmanagement volstrekt onverwacht van categorie 2 naar categorie 1. Volgens Wim Collard, algemeen directeur van Roda JC, is de club vervolgens met een zware delegatie naar de beroepscommissie van licentiezaken afgereisd in een vergeefse poging het KNVB-oordeel te weerleggen. En is er ook na dat bezoek intensief overlegd. Waarom? Omdat de KNVB in de ogen Collard ‘een konijn uit de hoge hoed heeft getoverd’.

"Een onafhankelijk accountant, onze commissaris Huub Mullenders en andere financiële deskundigen van de club hebben bezwaar gemaakt tegen een boekhoudkundige interpretatie van onze cijfers door de licentiecommissie van de KNVB. Omdat die interpretatie niet strookt met de regels zoals die zijn vastgelegd in de Wet op de jaarrekening, maar ook niet met de regels zoals die door de KNVB met de clubs zijn afgesproken.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee