Maatregelen Rijk voor aanpak fijnstof pluimveehouderijen

© AD

De pluimveesector weigert een handtekening te zetten onder een akkoord met het Rijk over een forse afname van de fijnstofuitstoot. Het Rijk wil nu eenzijdig maatregelen opleggen.

Jan Hensels

Het ministerie van Economische Zaken reageerde woensdag teleurgesteld over de impasse in het overleg met de pluimveesector over een forse reductie van fijnstof. Een woordvoerster gaf echter aan dat gezien het belang voor de volksgezondheid staatssecretaris Martijn van Dam binnen afzienbare tijd eenzijdig maatregelen richting pluimveesector zal opleggen die moeten leiden tot minder fijnstof in de lucht.

Onvoldoende garantiesEric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van de landelijke agrarische belangenvereniging LTO Nederland en tevens pluimveehouder in Ysselsteyn bevestigt dat ondertekening van een akkoord nabij was, maar dat er nu een impasse in het overleg is.

In zijn ogen biedt het akkoord onvoldoende garanties voor behoud van de verdiencapaciteit bij pluimveebedrijven. „De uitstoot van fijnstof moet omlaag. Bedrijven moeten dan wel in staat worden gesteld de investeringen daarvoor te doen zonder dat ze dan financieel in de problemen komen.”

RapportMet name na het verschijnen vorig jaar zomer van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over de relatie veehouderij en gezondheid van omwonenden zet het Rijk in op reductie van fijnstof bij pluimveebedrijven.

Het rapport meldt onder meer een verminderde longcapaciteit bij omwonenden. Hubers onderstreept dat ook zonder akkoord tal van bedrijven bezig blijven met maatregelen om de fijnstof terug te dringen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee