'Ganzentrekken in Grevenbicht illegaal'

Print
'Ganzentrekken in Grevenbicht illegaal'

Foto: Annemiek Mommers

„Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen had nooit een vergunning mogen verlenen voor het Gawstrèkke in Grevenbicht. Dat is illegaal en in strijd met de wet.”

Dat stelt dierenwelzijnsorganisatie Animals Today. Medewerkers daarvan waren carnavalsdinsdag incognito aanwezig bij het Gawstrèkke. Bij die traditie proberen ruiters al galopperend een dode gans te onthoofden.

Aangifte
Bij de politie is aangifte gedaan tegen de organisator, de Folkloristische Vereiniging Gawstrèkkers Beeg. Hoofdzakelijk omdat de herkomst van de gans onbekend is. Ook is onduidelijk hoe het dier om het leven kwam.

„Per 1 juli 2014 is het doden van honden, katten én ganzen door particulieren verboden. In Grevenbicht zeggen mensen ons dat de gans een spuitje heeft gekregen. We willen dat justitie onderzoek doet”, zegt Karen Soeters van Animals Today.

APV
Volgens een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen oordeelt de burgemeester op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening of evenementen een vergunning ontvangen. „De burgemeester is niet bevoegd te oordelen over activiteiten die verankerd zijn in andere wettelijke kaders, zoals in dit geval naleving van de Wet Dieren en hierop gebaseerde besluiten. De burgemeester heeft de organisatie wel schriftelijk benadrukt deze wettelijke bepalingen ten aanzien van de Wet Dieren in acht te nemen.”

Traditie
Folkloristische Vereiniging Gawstrèkkers Beeg stelt dat de traditie wettelijk gezien is toegestaan maar was niet bereikbaar voor verder commentaar.