Zuid-Limburger voelt zich onveilig

© iStock

Eén op de drie Kerkradenaren voelt zich wel eens onveilig in eigen buurt en 65 procent klaagt over overlast. Horst aan de Maas en Peel en Maas zijn de veiligste gemeenten. Dat blijkt uit CBS-cijfers.

Serge Sekhuis

In Zuid-Limburg voelen relatief veel mensen (één op de vijf) zich wel eens niet veilig in hun eigen buurt. Dat komt overeen met het percentage in de vier grote steden in Nederland. Kerkrade spant de kroon. Daar voelt 30,3 procent van de inwoners zich niet altijd op zijn gemak op straat. Dat is twee keer zoveel als het landelijk en Limburgs gemiddelde (19,8 procent).

EnquêteDat blijkt uit de Veiligheidsmonitor, 2016, een jaarlijkse enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over hoe Nederlanders de leefbaarheid van hun woonomgeving ervaren. Voor de enquête vulden 81.000 mensen een vragenlijst in, onder wie 8540 Limburgers.

Het onveiligheidsgevoel hangt samen met de ervaren overlast van onder meer drank- en drugsgebruik of -handel, rondhangende jongeren, hondenpoep, vandalisme en de bekladding van gebouwen. In Kerkrade klaagt 65,3 procent van de inwoners daarover. In Heerlen 62,6 procent. Dat is flink boven het landelijk gemiddelde (43,1 procent).

Veiligste gemeentenHorst aan de Maas en Peel en Maas lijken de veiligste gemeenten in Limburg. Daar voelt maar 12,2 procent van de mensen zich wel eens onveilig op straat. In Venray en Gennep ligt dat percentage op 12,5 procent. Het Heuvelland scoort 13,6 procent.

Eén op de zes Limburgers is vorig jaar slachtoffer geworden van veel voorkomende criminaliteit als vandalisme, een vermogensdelict of cybercrime. Dat is bijna gelijk aan het landelijk gemiddelde (17,3 procent). In Maastricht lag dat percentage op 20, in Kerkrade op 19,5. In Weert was dat het laagst (11,7 procent).

MisdaadVolgens het CBS gaat het, gemiddeld genomen, de goede kant op met het veiligheidsgevoel van de Nederlanders. Het nationale gemiddelde van 16,4 procent lag in 2012 nog op 18 procent. Het CBS ziet een parallel met de daling van de geregistreerde misdaad. Die nam vooral af in Zuid- en Oost-Nederland. Vooral het aantal woninginbraken kelderde, sinds 2012 landelijk met 40 procent. Wel slonk ook de aangiftebereidheid van slachtoffers van zogeheten traditionele criminaliteit sinds 21012 met 13 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee