Roemer: Raar dat Rutte en Wilders nauwelijks debatteren

Lijsttrekker Emile Roemer (SP) vindt dat Rutte en Wilders zich niet moeten verschuilen.

Lijsttrekker Emile Roemer (SP) vindt dat Rutte en Wilders zich niet moeten verschuilen.© ANP

SP-lijsttrekker Emile Roemer vindt het gek dat de lijsttrekkers van VVD en PVV, Mark Rutte en Geert Wilders, lang niet aan alle verkiezingsdebatten meedoen. Dat zei Roemer vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Edwin van der Aa

,,Het is hun eigen keuze, ze gaan er spijt van krijgen. Ik grijp elke kans aan om onze keuzes uit te leggen", aldus Roemer.

De partij van Wilders daalt de laatste tijd in de peilingen, maar Wilders gaat zijn campagne hervatten. En SP-voorman Roemer vindt dat Mark Rutte zijn beleid moet uitleggen. Volgens de socialisten heeft dit kabinet de zorg en sociale zekerheid afgebroken.

Rutte waarschuwde vandaag voor een grote PVV, maar volgens kenners is dat slechts strategie om rechtse stemmen te trekken. De tweestrijd tussen PVV en VVD wordt 'helemaal niks', aldus Roemer. Volgens hem is er vooral de keuze voor een centrumrechts of centrumlinks kabinet.

Roemer vindt de PvdA en GroenLinks 'een beetje opportunistisch' omdat zij niet volop willen gaan voor een linkse samenwerking. De SP heeft al duidelijk gemaakt geen kabinet met de VVD te willen vormen. Een 'inhaalslag' qua investeringen zou nodig zijn. Daar gaan de liberalen volgens Roemer nooit aan meedoen.

Roemer voorspelde overigens vanavond bij Nieuwsuur dat de SP op 15 maart gaat uitkomen op 21 zetels. Nu zijn dat er 13 tot 16 in de verschillende peilingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee