'Ik hoorde mijn vader één scherpe krachtterm uitblazen'

© iStock

Wielerverslaggever Robin van der Kloor koerste in een ver verleden bij de nieuwelingen en ontdekte dat zelfs zijn brave ouders in staat waren tot het begaan van zeer ernstige verkeersovertredingen. In het kader van de serie over topsporters en hun ouders (slot) blikt hij terug op die tijd.

Robin van der Kloor

Ik kan me niet herinneren dat ik mijn vader vroeger ooit door rood heb zien rijden, laat staan dat hij te hard reed. Braver dan mijn ouders bestond gewoon niet. Tot het incident in de Kersenronde van Mierlo van 1995.

Nieuwe JoopIk was vijftien jaar en wilde de nieuwe Joop worden. Ook al ontbrak het nodige talent, mijn ouders chauffeerden me week in week uit kriskras door Nederland. Van Den Haag, waar ik toen woonde, naar Franeker, naar Oldenzaal en dus ook naar het kersendorp bij Eindhoven. Om mij, een apathische puber, wat zelfstandigheid bij te brengen moest ik van mijn ouders zelf de inschrijvingen voor wedstrijden regelen. Dat ging met vallen en opstaan. Op de dag van de Ronde van Mierlo konden we het rustig aan doen, ik zou pas om 20.00 uur starten.

„Hoe laat is de start”, vraagt mijn vader ’s ochtends. „Rustig aan, om 20.00 uur pas. Alle tijd”, antwoord ik eigenwijs. Tegen een uur of vier ’s middags blader ik nog eens door de wielerkalender. Ik houd halt bij de Kersenronde van Mierlo, alwaar de nieuwelingen – ik dus – om 17.30 uur starten. Ik kijk naar de klok. En weer naar de kalender. En dan naar mijn ouders. „Ik start over anderhalf uur.” Ik hoor mijn vader één scherpe, korte krachtterm uitblazen en vervolgens „in de auto, nu” commanderen.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee