Verstappen moet Jaap Eden Trofee nog ophalen

Jan Lammers ontvangt de prijs voor Max Verstappen die niet aanwezig kon zijn.

Jan Lammers ontvangt de prijs voor Max Verstappen die niet aanwezig kon zijn.© ProShots / AD

Al drie maanden mag Max Verstappen zich Sportman van het Jaar 2016 noemen. Maar de trofee die daar bij hoort, de ‘Jaap Eden’, heeft hij zelf nog niet gezien.

Arjan Schouten

Gevraagd naar welke mooie plek hij in zijn appartement in Monaco uit heeft gezocht voor zijn onderscheiding, haalt Verstappen bij de testdagen in Barcelona zijn schouders op. ,,Ik heb eigenlijk geen idee’’, klinkt het. ,,Nee, écht niet. Ik weet eigenlijk niet eens of ik hem al heb.’’Navraag leert dat de Jaap Eden nog niet in het bezit is van Team Verstappen. Jan Lammers mocht vorig jaar december bij het Sportgala van NOC*NSF de onderscheiding in ontvangst nemen, omdat Verstappen verhinderd was. En vanwege het belachelijk drukke schema van de Formule 1-coureur van Red Bull is het er nog niet van gekomen om het beeld op te halen bij Lammers thuis. ?,,Het is niet zo dat ‘ie bij mij in de vensterbank staat, hoor’’, reageert Lammers lachend. ,,Ik heb toevallig vorige week nog contact met de manager van Max gehad. Als ze een keertje in de buurt zijn, dan gaat de trofee met hun mee. Maar ik begrijp heel goed dat Max nu betere dingen te doen heeft. Het gaat hem in de eerste plaats om de prestaties zelf en zo moet het ook bij een coureur. Als je mij vraagt waar m’n bekers zijn, zoals die van Le Mans, dan moet ik ook in de opslag gaan zoeken.’’

Verstappen won de verkiezing in december van de andere genomineerden: windsurfer en olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe, wielrenner en tweevoudig Touretappewinnaar Tom Dumoulin, open waterzwemmer en olympisch kampioen Ferry Weertman en schaatsheld Sven Kramer (onder meer Europees- en wereldkampioen allround).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee