Loting stoppersregeling boeren van de baan

© ANP

De vijfhonderd melkveehouders die zich hadden opgegeven voor de stoppersregeling hoeven niet via loting uit te maken wie aanspraak mag magen op de regeling.

Jan Hensels

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft donderdag bekendgemaakt dat alle vijfhonderd boeren met melkvee die zich hadden aangemeld voor de financieel aantrekkelijk regeling er aan mogen meedoen.

KritiekOp het aanvankelijke voornemen om via loting te bepalen welke melkveehouders mee mochten doen, kwam kritiek uit agrarische hoek.

In Limburg hebben zich naar schatting tien tot vijftien melkveeboeren voor de stoppersregeling opgegeven. De regeling bleek zo populair dat de staatssecretaris die al dezelfde dag moest sluiten. Toen hadden zich al vier keer zoveel boeren aangemeld dan waar geld voor was.

Minder melkkoeienDe stoppersregeling maakt deel uit van een pakket maatregelen om het aantal melkkoeien terug te dringen. Via die weg moet ook de hoeveelheid fosfaat uit mest omlaag. Uitvoer van de stoppersregeling zou inhouden dat het aantal melkkoeien met zo’n veertigduizend daalt. Boeren die er aan mee doen moeten de koeien slachten of verkopen aan het buitenland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee