Carnavalisten bedreigd door Noord-Afrikaanse jongeren

© ANP

Groepjes jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst hebben carnavalisten in de binnenstad lastiggevallen terwijl ze op de bus stonden te wachten. De jongeren zorgen al een tijdje voor problemen in Maastricht.

Laurens Schellen

Bewoners en ondernemers van de Van Hasseltkade, Maasboulevard en aanpalende straten hebben er schoon genoeg van. Groepjes Noord-Afrikaanse jongeren, vaak in wisselende samenstellingen, zorgen regelmatig voor problemen in dit deel van het stadscentrum. Ze gedragen zich agressief en intimiderend, vallen passanten lastig, maken veelvuldig (en langdurig) gebruik van horecatoiletten en zorgen ook op andere manieren voor overlast.

Dat verklaren diverse buurtbewoners en horecamedewerkers tegenover De Limburger. Hun relaas wordt bevestigd door voorzitter Carol Berghmans van buurtnetwerk Boschstraatkwartier.

„Qua timing kun je er geen peil op trekken. De ene dag zijn er problemen, daarna is het weer een tijd rustig. Maar alles wijst erop dat deze groepjes in nauwe verbinding staan met de drugsbranche in deze buurt”, vertelt een bewoonster die haar naam niet genoemd wil zien.

Provoceren

Ook de voorbije carnavalsdagen waren er problemen, zo melden ooggetuigen aan deze krant. Noord-Afrikaanse jongeren vielen carnavalisten lastig die op de bus stonden te wachten bij de halte op de Van Hasseltkade. Volgens de ooggetuigen was er sprake van een dreigende sfeer.

Wijkvoorzitter Carol Berghmans van het Boschstraatkwartier zegt zich ‘ernstige zorgen’ te maken over de ontwikkelingen. Hij wijst erop dat de voorbije carnavalsdagen in hetzelfde gebied ook twee jonge mensen op straat ernstig zijn mishandeld. ,,En dan heb ik het nog niet gehad over de inbraakcijfers hier.”

De politie zegt op de hoogte te zijn van de ‘complexe’ problematiek rond de Noord-Afrikaanse jongeren in dit deel van de binnenstad. ,,We surveilleren intensief en monitoren de ontwikkelingen scherp”, zegt politiewoordvoerder Bert van Klaveren. Tijdens carnaval zijn er volgens hem in dit verband geen aanhoudingen verricht.

Lees meer hierover in De Limburger van vrijdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee