Mohammed B. slaat keuken 'aan gort' in gevangenis

Portret van Mohammed B. in Opsporing verzocht.

Portret van Mohammed B. in Opsporing verzocht.© Avro

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een keuken vernield. B. zou tijdens een woede-uitbarsting de keuken hebben gebarricadeerd en 'aan gort' hebben geslagen.

Suzanne Borgdorff

Dit heeft een familielid van één van de gedetineerden op de terrorismeafdeling laten weten aan de NOS. De 38-jarige Nederlands-Marokkaanse moslimextremist Mohammed B. zou kwaad zijn geworden toen hij vernam dat de daders van de aanslagpoging op een moskee in Enschede op dezelfde afdeling werden geplaatst als twee vrouwelijke gedetineerden - moslima's die ook in de terrorismevleugel zijn geplaatst.

Nadat een verzoek van B. om met de gevangenisdirectie te spreken werd afgewezen, sloeg hij toe in de keuken.

StrafmaatregelenEen woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat B. het niet eens was met de plaatsing van medegedetineerden. Hij kan de naam van B. niet bevestigen, maar volgens de NOS zijn strafmaatregelen tegen de moordenaar genomen.

B. werd in augustus overgeplaatst naar de terroristenafdeling na een uitspraak door de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ). Hij geldt niet meer als vluchtgevaarlijk.

LevenslangVan B. is bekend dat hij radicale ideeën heeft. Hij pleegde in 2004 een moord op programmamaker Van Gogh en zit daarvoor een levenslange straf uit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee