Een bezoekje aan de dokter van 130 euro

Huisarts Mark Perquin onderzoekt een patiënt met pijn in zijn oor tijdens zijn dienst op de HAP.

Huisarts Mark Perquin onderzoekt een patiënt met pijn in zijn oor tijdens zijn dienst op de HAP. © Jeroen Kuit

Huisartsenposten in Nederland krijgen het steeds drukker. Dat is het gevolg van de veranderde wet- en regelgeving in de zorg. Kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met psychische problemen wonen door die regels langer thuis en kloppen dus ook sneller aan bij de huisartsenpraktijken en -posten. De krant keek een dag mee bij de huisartsenpost in Roermond, de drukste post van Zuid-Nederland.

Eric Seuren

Een vriendelijke gepensioneerde man stapt zaterdagmorgen de spreekkamer van huisarts Mark Perquin binnen. Bij elke stap met zijn rechterbeen vertrekt zijn gezicht. Als hij gaat zitten, lijkt de arme man de pijn helemaal te moeten verbijten. Waarom hij deze zaterdag zonder afspraak naar de huisartsenpost (HAP) in Roermond is gekomen?

Lang verhaal kort: hij heeft een operatie aan zijn schouder gehad. Er zijn pinnen in zijn versleten schoudergewricht gezet. Hij moet om die reden zijn schouder ontzien. Dat betekent dat hij half zittend slaapt in plaats van liggend op zijn favoriete rechterzij. Op zich niet erg, maar gevolg is wel dat hij nu felle pijn aan zijn rechterbil heeft, vertelt hij. Normaal in een stoel zitten is daardoor zo lastig geworden dat hij vreest dat een avondje theater met zijn vrouw en vrienden deze zaterdag er letterlijk en figuurlijk niet in zit.

Dokter Perquin hoort het verhaal rustig aan en besluit om het zaakje even te onderzoeken. Er wordt even gekeken. Er wordt even gevoeld. En er is een conclusie: spierpijn. Vermoedelijk doordat de patiënt onbewust veel te veel met gespannen spieren is gaan zitten. Recept: een pijnstiller en een fijn avondje theater gewenst.

„Dure pillen”, zegt Perquin achteraf. „Dit alles kost de man ruim 130 euro. Dat zijn de kosten voor een HAP-bezoek en een weekendbezoek aan de apotheek. En dat terwijl hij deze pillen ook zelf in elke drogist voor een paar euro had kunnen vinden.”

Een onnodig bezoek dus?

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee