Geloof in vaste baan verdampt

Het aantal werknemers dat gelooft in een baan voor het leven blijft dalen.

Het aantal werknemers dat gelooft in een baan voor het leven blijft dalen. © ANP

Van de werknemers in Europese landen verwacht slechts een kwart de rest van zijn of haar loopbaan op de huidige plek te blijven. Dat zijn er minder dan bij de vorige meting, blijkt uit onderzoek van dienstverlener ADP.

Bart van Eldert

De tevredenheid en de toekomstverwachting van bijna 10.000 werknemers in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werd­ onderzocht door dienstverlener ADP. In ons land zijn vorig jaar 1300 ­werkenden in verschillende beroepen ondervraagd. Zelfstandig ­ondernemerschap en freelancen staan in heel Europa meer in de belangstelling.

Zeker nu veel banen anders kunnen worden uitgevoerd dankzij technologie en flexibele vormen van samenwerken, stelt het rapport. Zelfstandig werkenden in diverse landen zeggen niet alleen vanwege het geld voor deze loopbaan te hebben gekozen. Ze voelen zich meer tevreden met hun werk. Ook vinden ze de mogelijkheid te kunnen werken waar en wanneer je wilt belangrijk. Verder speelde een goede balans tussen thuis en werk een rol bij de keuze. Op kantoor en in de fabriek zijn flexibiliteit en zelfstandigheid opvallend genoeg weinig te vinden.

Twee derde van de werknemers werkt nog steeds vanaf een vaste plek en dat is zelfs 10 procent meer dan bij een vorige meting en jaar eerder. Bovendien wordt nog veel binnen vaste werktijden gedaan, terwijl minder dan de helft van de mensen daar zin in heeft. Het verklaart niet alleen deels de wens tot zelfstandigheid, maar het botst ook met de wensen van werknemers.

Nederlanders zijn met het hoogste aantal werkenden in flexibele tijden nog het beste af, terwijl de Spanjaarden de minste controle over werkuren hebben. Daarom ook zijn Nederlanders volgens dit onderzoek de gelukkigste Europeanen op de werkvloer. Ruim driekwart is flink tevreden over zijn werk. Dat komt onder meer door die mogelijkheden als thuiswerken, een relatief goede balans tussen thuis en werk, en ook de band met collega’s.

Werknemers in de onderzochte landen verwachten de komende tijd binnen hun eigen werk meer met de mentaliteit van een ondernemer aan de slag te moeten. Daarbij noemen ze vaardigheden als motivatie, productiviteit, creativiteit en de vaardigheid om je eigen werk te managen. Slechts een kwart verwacht de rest van zijn of haar loopbaan op dezelfde werkplek door te brengen. Een daling met 5 procent ten opzichte van vorige meting, zegt ADP.

Voor werken in een ander Europees land is niet iedereen te porren. Engelsen en Fransen zijn het meest honkvast. Vooral Ita­lianen, Polen en Spanjaarden zien nieuw werk in een ander Europees land wel zitten. Met name werknemers in de IT en telecommunicatie hebben interesse om over de grens te werken, op afstand gevolgd door de gezondheidszorg. Duitsland is het meest populair als nieuwe werkplek. Engeland staat op de tweede plaats. Frankrijk is nummer drie en Nederland negende.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee